Facebook Pixel

Крадіжка 950 млн Міноборони: ДБР вручило нову підозру ексзамміністру Шаповалову

ДБР повідомило про вже четверту підозру ексзаступнику міністра оборони В’ячеславу Шаповалову та начальнику департаменту Міноборони. Їх підозрюють у розтраті майже 950 млн грн на бронежилетах для ЗСУ.

Крадіжка 950 млн Міноборони: деталі нової підозри ексзаступнику міністра Шаповалову

За даними ДБР, у 2022 році між Міноборони та східноєвропейською компанією було укладено договір на постачання великої партії бронежилетів. Однак згідно з експертизою, ці бронежилети були заборонені для використання військовими через невідповідність стандартам. Це ставило під загрозу життя та здоров’я наших воїнів на передовій. Внаслідок закупівлі неякісної продукції розмір збитків держави сягнув майже 950 млн грн.

У складанні цього договору брали участь Шаповалов, колишній керівник одного з Департаментів МО та колишній начальник управління речового забезпечення Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

Усім трьом загрожує до 15 років в’язниці.

У яких кримінальних провадженнях ще фігурує Шаповалов

Це не перше кримінальне провадження проти Шаповалова. 1 лютого 2023 року В’ячеславу Шаповалову оголосили про підозру в розтраті понад 1 млрд грн, призначених на закупівлю засобів індивідуального захисту для ЗСУ.

В’ячеслав Шаповалов відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. За офіційною версією, він звільнився у січні цього року, «щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення Збройних сил України внаслідок кампанії звинувачень, пов’язаних із закупівлею послуг харчування». Міноборони назвало всі звинувачення «необґрунтованими та безпідставними».

А 2 лютого 2023 року Шаповалова заарештували на два місяця з альтернативою застави в сумі 402,6 млн грн. Того ж дня ДБР і СБУ затримали підприємців, що продавали ЗСУ яйця по 17 грн і завдали збитків державі на 4,6 млн грн.

10 жовтня 2023 року детективи ДБР вручили нову підозру Шаповалову та виконувачу обов’язків керівника одного з департаментів Міноборони. Їх звинувачують у крадіжці 250 млн грн на бронежилетах для військових.

6 листопада того ж року Служба безпеки України вручила нову підозру Шаповалову у розтраті державних коштів на майже 1 млрд грн. Йдеться про закупівлю військової форми для ЗСУ.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉