Facebook Pixel

Крадіжка 69 млн Укрзалізниці: Апеляція ВАКС визнала винним колишнього заступника гендиректора держкомпанії

Апеляція Вищого антикорсуду скасувала виправдувальний вирок колишньому заступнику гендиректора «Укрзалізниці» Петру Науменку та його підлеглим. Однак вони були звільнені від основного покарання.

Про це пише ЦПК.

Крім Науменка, винними були визнані директор департаменту комерційної роботи УЗ Юрій Меркулов та заступниця начальника філії Центру транспортної логістики УЗ Лілія Петренко.

Зокрема, Науменку суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 3,5 року. Меркулову і Петренку призначено покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки. У повідомленні суду зазначено, що обвинувачених звільнили від відбування покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням та дворічним іспитовим строком. Мотиви такого рішення можна буде дізнатися після публікації повного тексту вироку.

Додатково обвинуваченим заборонили обіймати певні посади упродовж 3 років зі штрафом в 17 тисяч грн. Також судді задовольнили цивільний позов у справі і стягнули з обвинувачених на користь «Укрзалізниці» 69,23 млн грн.

Крадіжка 69 млн грн «Укрзалізниці»: деталі справи

За даними слідства, Науменко та підлеглі незаконно впливали на Тарифну комісію «Укрзалізниці», внаслідок чого пільгові тарифи на вантажоперевезення отримала «Роснефть» та ще 13 фірм.

18 лютого 2022 року перша інстанція ВАКС визнала усіх трьох невинуватими. Цивільний позов на понад 69 млн грн залишили без розгляду.

18 листопада 2022 року це рішення підтримала апеляція ВАКС.

САП подала касаційну скаргу, і Верховний Суд у червні 2023 року скасував рішення апеляції у зв'язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону. Справу було скеровано на новий розгляд до апеляційної інстанції.

Нагадаємо, що 13 листопада ВАКС заочно заарештував нардепа Ярослава Дубневича. Його звинувачують в організації заволодіння державним природним газом на суму понад 2,1 млрд грн.

Подякувати 🎉