Facebook Pixel

США оголосили війну корупції в Україні: що чекає на українських чиновників та їхні сім'ї

Автор

США вважають своїм пріоритетом боротьбу з корупцією та порушенням прав людини в глобальному масштабі. До сфери антикорупційної боротьби Вашингтона потрапляє й Україна.

Про це заявив заступник голови Держдепартаменту США Ерік Вудхауз під час пресконференції Democracy in action: Zero corruption conference, повідомило «Дзеркало тижня».

За словами чиновника, уряд США має достатньо важелів для боротьби з корупціонерами. Це як видимі (публічні санкції, антикорупційні програми, обмеження на в'їзд), так і непублічні методи.

США реалізує велику кількість програм боротьби з корупцією, зокрема з іноземною допомогою та двостороннім залученням. У Сполучених Штатах діє меморандум Байдена про боротьбу з корупцією.

Вудхауз зазначив, що особливу роль відіграє антикорупційна програма, яку курує Міністерство фінансів і Держдепартамент США. Саме ця програма передбачає заборону на в'їзд і фінансові санкції щодо корупціонерів.

«Введення цієї програми передбачає три завдання. По-перше, ми прагнемо перервати і стримати порушення прав людини та корупцію за кордоном. По-друге, ми хочемо протидіяти тим, хто діє безкарно. І по-третє, ми прагнемо просувати, захищати й застосовувати міжнародні норми разом із нашими партнерами та союзниками», — заявив чиновник.

Програма, додав він, містить не лише самі санкції. Сюди входять двостороннє співробітництво, впровадження санкцій з допомогою дипломатів, іноземна допомога та обмеження на в'їзд до США згідно з розділом 7031(с).

Як працює розділ 7031 (с). Фото: ZN.UA

Як працює розділ 7031 (с). Фото: ZN.UA

Вудхауз нагадав, що під дію розділу 7031(с) потрапив принаймні один український олігарх — Ігор Коломойський, щодо якого Мін'юст США веде одразу кілька розслідувань. До цього списку потрапив і молдавський олігарх Володимир Плахотнюк.

Чиновник додав, що уряд США визнає заслуги українських журналістів у викоріненні корупції в Україні. У Вашингтоні дають незмінно високу оцінку роботі журналістів в Україні, їхнім інсайдам, які допомагають уряду США побачити ситуацію на місцях і вжити певних заходів.

Контекст. За результатами 2020 року Україна посіла в Індексі сприйняття корупції 117-те місце зі 180 країн, трохи поліпшивши свої позиції. Її сусідами в рейтингу стали Непал, Єгипет і Замбія.

Подякувати 🎉