Facebook Pixel

Китай і росія торгують міддю під виглядом брухту, щоб обійти санкції

«Російська мідна компанія» (РМК) і китайські компанії обходили західні санкції і податки, торгуючи мідною катанкою, замаскованою під брухт. Про це пише Reuters з посиланням на власні джерела.

Quote«Мідну катанку подробили у віддаленому регіоні Сіньцзян-Уйгур, щоб її було важко відрізнити від брухту. Це дозволило експортерам та імпортерам отримати прибуток від різниці в тарифах, що застосовуються до брухту та нового металу», – кажуть джерела Reuters.

Як росія і Китай обходять санкції і податки на торгівлю міддю

Російське експортне мито на мідну катанку в грудні 2023-го було 7%, що нижче, ніж 10-відсоткове мито на брухт. Імпорт мідної катанки в Китай оподатковується у 4%, а імпорт російського брухту не стягується.

Показники продажів нового металу під виглядом брухту з грудня 2023-го відрізняються у китайських і російських даних.

За даними китайської митниці, Китай закупив значно більше мідного брухту в росії з грудня, тоді як російські показники, які має Reuters, свідчать, що росія експортувала незначну кількість брухту до свого найбільшого торгового партнера.

Скільки російської міді імпортував Китай у грудні 2023. Джерело: Reuters

Скільки російської міді імпортував Китай у грудні 2023. Джерело: Reuters

Російська митниця перестала офіційно публікувати дані про торгівлю у квітні 2022-го.

Відповідаючи на запитання про продаж мідної катанки Китаю, у РМК, яка перебуває під санкціями Заходу, заявили, що постачають продукцію лише російським компаніям. Більше коментарів не було.

Як росія підробляє брухт під мідь для продажу у Китай

Ефективний спосіб замаскувати брухт під новий матеріал – подрібнити щойно виготовлену мідну катанку.

Нові довгі тонкі стрижні з чистої міді, які часто використовуються для виготовлення силових кабелів, зазвичай згорнуті у спіралі для зручного транспортування.

Мідний брухт, навпаки, – це суміш вже використаних дротів і труб. Для транспортування їх нарізають на шматочки розміром із зернятко або згортають і пресують, як пачки «Мівіни».

Quote«Це подрібнення не помітили, оскільки Китай обмежив доступ до регіону Сіньцзян у відповідь на міжнародне засудження уйгурських репресій. Подрібнений метал важче ідентифікувати та відстежити, що полегшує продаж китайським виробникам», – кажуть джерела Reuters.

Водночас деякі китайські компанії створили нові групи для роботи з російським бізнесом, оскільки вони бояться труднощів з обробкою платежів і позичанням грошей через санкції Заходу.

Quote«Теоретично немає жодних юридичних перешкод, які б заважили Китаю купувати метал у російських компаній, які перебувають під санкціями Заходу, але виробники все ще можуть побоюватися втратити експортний бізнес через покупців, які не хочуть отримувати будь-які кошти росії.

Нагадаємо, Китай став основним експортним напрямком для росії після того, як США ввели санкції проти рф за війну в Україні. США та ЄС також запровадили санкції проти китайських компаній за підтримку воєнних дій росії в Україні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉