Facebook Pixel

США звинуватили Китай у постачанні росії двигунів для ракет і безпілотників

США звинуватили Китай у постачанні росії двигунів для крилатих ракет і безпілотників, а також верстатів для виробництва балістичних ракет – та закликали Євросоюз посилити дипломатичний та економічний тиск на Пекін. Про це повідомляє Financial Times,

За даними розвідки США, китайські та російські групи працюють над спільним виробництвом безпілотників у рф. Китай у 2023-му поставив до росії 90% всього імпорту мікросхем для виготовлення танків, ракет і літаків.

Офіційні особи США стверджують, що Китай також допомагає в модернізації супутникових та інших космічних технологій, які використовуються для війни проти України. Додатково Пекін надає рф супутникові зображення.

Китай поставив росії набагато більше техніки для оборонки, ніж вважали раніше

Денніс Уайлдер, колишній провідний військовий аналітик ЦРУ з Китаю, вважає, що розкриті дані розвідки «набагато перевищують попередні оцінки та свідчать про узгоджену програму лідерів Китаю» щодо допомоги в російській агресії в Україні.

Доступ до європейських верстатів для оборонних виробництв росія втратила ще у 2022-му «і Китай зробив крок, щоб заповнити цю прогалину», нагадує Уайлдер, який зараз працює в Джорджтаунському університеті.

Китай є світовим лідером у виробництві дронів для військових і цивільних цілей та чипів для систем націлювання та радарів.

США закликали Євросоюз посилити санкції проти Пекіна

У США вважають, що тиск з боку Євросоюзу може змусити Пекін припинити експорт техніки.

Проте Штати закликають не лише до риторичного тиску, а й щоб Європа посилила використання економічних інструментів. Для порівняння: починаючи з 2022 року ЄС запровадив санкції лише до 3 китайських корпорацій, тоді як США включили до санкційних списків понад 100 юросіб.

У Пекіні зростає впевненість, що він може підтримувати москву без загрози економічним відносинам з Європою. Тому представники США сподіваються, що будь-яке посилення тиску та нові санкції з боку європейських країн сприятимуть значній зміні позиції Китаю з огляду на його економічні проблеми.

США вже чітко пояснюють банкам – у Китаї та за його межами – наслідки спрощення умов платежів з росії для китайських груп, які постачають в росію технології та обладнання для армії.

Які китайські компанії допомагають рф воювати з Україною

«Ці матеріали заповнюють критичні прогалини в російському циклі оборонного виробництва. Як наслідок, росія здійснює найамбітнішу оборонну експансію з часів Радянського Союзу і в більш швидкий термін, ніж ми вважали можливим на початку цієї війни», підкреслив представник уряду США.

Кілька китайських корпорацій, включаючи Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology і Hikvision, постачали оптичні компоненти для використання в російських системах озброєння, включаючи танки та бронетехніку.

За даними розвідки, росія також отримала військову оптику для зброї від iRay Technology і Північнокитайського науково-дослідного інституту електрооптики.

Вашингтон також звинуватив Dalian Machine Tool Group, одну з найбільших подібних компаній у Китаї, у постачанні інструментів росії.

Китайські компанії також «ймовірно постачали» рф нітроцелюлозу для виготовлення ракетного палива для зброї. Вони сказали, що це дозволило москві «швидко» розширити свої можливості з виробництва критичних боєприпасів, включаючи артилерійські снаряди.

Чи заявить Шольц протест Сі 16 квітня

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у вівторок, 16 квітня, планує другий офіційний візит до Китаю, де має зустрітися з Сі Цзіньпіном. Напередодні поїздки представник уряду Німеччини вже сказав, що Берлін «стурбований» тим, що Пекін «доставляє в росію товари, які підтримують її військові зусилля – технології подвійного призначення, які росія може використовувати у військових цілях».

Quote«Це те, чим ми дуже стурбовані. Ми це з’ясуємо під час переговорів», – сказав він.

Водночас офіційно Китай заявляє, що «не надавав зброї жодній стороні» війни в Україні.

Quote«Звичайна торгівля між Китаєм і росією не повинна заважати або обмежуватися. Ми закликаємо американську сторону утримуватися від приниження нормальних стосунків між Китаєм і росією і не робити з нас цапа відбувайла», – заявив речник посольства Китаю в США Лю Пенгу.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉