Facebook Pixel
IT

Кібератака зруйнувала 40% інфраструктури «Київстару» – Комаров

Під час кібератаки хакери зруйнували 40% інфраструктури «Київстару». Найбільший удар був по віртуальному прошарку мережі. Про це повідомив президент «Київстару» Олександр Комаров під час заходу NV.

Quote«Перша ціль хакерів – зруйнувати інфраструктуру якомога сильніше і посіяти хаос. За ті 1,5 години, коли ми втратили контроль над мережею, вони повністю стерли базу даних клієнтів. Це не профілі клієнтів, а внутрішні профілі, які допомагають системі», — заявив Комаров.

За словами президента «Київстару», радіофіксована мережа в полях покриває десятки тисяч об'єктів, мобільна мережа – 15 тисяч об'єктів, фіксована мережа – 80 тисяч об'єктів по всій Україні. Потім іде транзитна мережа, а потім віртуальна IT-мережа, яка керує як послугами, так і корпорацією.

Комаров метафорично порівняв атаку на «Київстар» з нападом Хамас:

Quote«Ізраїль — це зразок захищеної, завжди мобілізованої країни. У нього кордон з Палестиною, на кордоні — стіна, що обладнана купою датчиків моніторингу. І все ж таки Хамасу вдалося вдертися на територію Ізраїлю», — наголосив Комаров.

За його словами, ситуація з «Київстаром» дуже подібна.

Quote«Щось подібне трапилося з нашою інфраструктурою 12 грудня о 5 годині ранку почалася масована атака, спрацювали протоколи безпеки. Це досить унікально, але ми впоралися», — розповів Комаров.

Кібератака на «Київстар» почалася 12 грудня 2023-го. Тоді повністю перестав працювати зв’язок, вебсайти компанії та інтернет-мережі. 20 грудня «Київстар» остаточно відновив послуги по всій країні.

Подякувати 🎉