Економісти покращили прогнози щодо курсу долара та зростання ВВП України

Економісти покращили прогнози щодо курсу долара та зростання ВВП — 24tv.ua

Економісти неурядових організацій покращили свої оцінки щодо курсу долара, ВВП та інфляції для української економіки до кінця 2023 року. Про свідчать результати опитування, яке 1 серпня презентував Центр економічної стратегії.

Економісти змінили свою думку на більш оптимістичну, попри песимістичні прогнози щодо тривалості війни і очікувані перебої у роботі «зернового коридору». Державні органи теж покращили прогнози, порівняно з оцінками у березні.

Фахівці прогнозують зростання ВВП у 2023 році на 4,7%, хоча в березні, за їхніми оцінками, цей показник становив близько нуля. Очікування ринку щодо номінального ВВП за підсумками 2023 в серпні теж зросли зі $155 млрд до $174 млрд.

«Наразі значно зменшилася невизначеність порівняно з березнем, коли розбіжність прогнозів була величезною, і економісти загалом погоджуються з тим, що зростання буде суттєвим», – зазначила заступниця директора ЦЕС Марія Репко.

Експерти прогнозують зростання цін на 10-11,5%. У березні ж прогнозували зростання цін на 14,5-18,5%.

На думку фахівців, до кінця року курс гривні не зазнає суттєвих змін і триматиметься на рівні 36,6 грн/$1, хоча в березні прогнозували зростання курсу долара до 40 грн.

Водночас у 2024 році економічне зростання може сповільнитися, кажуть експерти. Серед несприятливих чинників — проблеми агросектору, курс валют і держборг.

Даний прогноз сформовано на опитуванні шести інвесткомпаній та неурядових організацій, зокрема, Concorde Capital, Dragon Capital, ICU, Sense Bank, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій спільно з German Economic Team та Oxford Economics.

Читати на The Page