Facebook Pixel

Верховна Рада дозволила добровільний військовий облік жінок

Верховна Рада України на засіданні в середу, 21 вересня, ухвалила за основу законопроєкт № 6482 про добровільний військовий облік жінок. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Документ передбачає, що обов’язкове взяття на військовий облік стосується лише жінок із медичними спеціальностями. Усі інші мають право ставати на облік за власним бажанням.

Законопроєкт підтримали 267 народних депутатів. Напередодні його схвалив Комітет національної безпеки та оборони Верховної Ради.

Quote«Жінки, які мають спеціальність і/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, й придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних. Жінки, які мають спеціальність і/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних», — йдеться в законопроєкті.

Згодом Верховна Рада має ухвалити закон у другому читанні. Його розгляд відбуватиметься за скороченою процедурою.

Контекст. У вівторок, 20 вересня, Верховна Рада 305 голосами ухвалила за основу проєкт закону № 7687, який регулює порядок бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та воєнний час і містить категорії чоловіків, які не підлягають призову.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉