Facebook Pixel

В Україні зміняться правила отримання водійського посвідчення — очільник МВС Клименко

МВС України дозволить майбутнім водіям вивчати теорію не тільки в автошколах, а й самостійно або з репетитором. Таке нововведення з'явиться до кінця 2023 року.

Про сказав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в інтерв'ю «РБК-Україна».

Quote«Щодо водійських ліцензій – теоретична підготовка кожного водія може відбуватися не тільки в автошколах, але й самостійно або з репетитором. Відповідно, потім ви приходите до сервісного центру та складаєте іспит», – відповів міністр.

Які ще зміни очікуються в разі отримання водійських прав

З-поміж інших змін під час складання теорії:

  • на теоретичному екзамені буде заборонено присутність сторонніх осіб;
  • замість однієї камери в класі буде розміщатися 4 камери;
  • інформація з камер теперь зберігатиметься принаймні місяць;
  • відбудеться скорочення сервісних центрів по Україні. Замість 148 їх залишиться 55.

Щодо складання практичної частини екзамену Клименко обіцяє, що він проводитиметься в нових автомобілях. У машинах буде розміщено чотири камери.

Quote«Це буде і Renault, і Hyundai. Це не будуть застарілі марки, «лад» точно не буде, радянського автопрому не буде. Машини до 5 років випуску. Найголовніше, що ваші руки, ноги та обличчя, а також вашого інструктора буде видно. Камеру встановлено зверху, і вона повністю бачить, які педалі натискає інструктор, чи перемикає він акселератор, чи допомагає крутити кермо», – відповів Клименко.

З-поміж іншого працюватиме аудіозапис, а вся інформація з камер зберігатиметься не менш як 30 днів. Також МВС створить управління моніторингу та контролю, яке відповідатиме за роботу з громадянами, розгляд скарг щодо роботи сервісних підрозділів МВС.

Коли МВС розпочне зміни в отриманні водійських посвідчень

МВС почне впроваджувати нововведення з 1 червня 2023 року в чотирьох пілотних областях. А до жовтня 2023 року нові правила запрацюють по всій Україні.

Quote«З 1 червня ми починаємо експеримент, який проводитиметься в Київський, Одеській, Вінницькій і Львівській областях. Експеримент буде до 2 місяців, допоки ми зможемо технічно переоснастити наші центри складання іспитів, щоб ми подивилися, як це може працювати, щоб уже у вересні — жовтні можна було користуватися цим у державі. Але 31 грудня – це дедлайн, до якого ми маємо повністю провести всі заплановані заходи», — наголосив Клименко.
Подякувати 🎉