Facebook Pixel

День батька 2024: зворушливі привітання, історія та традиції свята

В цьому році в Україні День батька святкується 16 червня. Це свято не має фіксованої дати і відзначається щороку третьої неділі червня. День батька створений для того, щоб наголосити на значущості батьків у житті кожної дитини. Для нашої країни це порівняно нове свято, яке офіційно визнали лише у 2019 році, хоча у світі його святкують уже давно.

Історія святкування Дня батька

Подібно до Дня матері, ініціатива святкування Дня батька прийшла від вдячної доньки. Місіс Дод із міста Спокан хотіла висловити вдячність своєму батькові, який поодинці виховував шістьох дітей після смерті їхньої матері під час пологів шостої дитини. Вперше День батька відсвяткували 19 червня 1910 року.

Проте національним святом у США День батька став лише 1966 року завдяки президентові Ліндону Джонсону. Згодом традиція святкувати День батька кожної третьої неділі червня поширилася і в інші країни.

В Україні 2006 року представники громадської організації «Міжнародний Центр Батьківства» запропонували відзначати День батька. Ініціатива знайшла підтримку, зібравши 10 тисяч підписів у зверненні до Президента України. Було проведено регіональні громадські форуми та Всеукраїнський форум. У 2009 році Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім'ї та відповідального батьківства оголосив, що Всенародний День батька буде відзначатись щороку у третю неділю вересня.

Коли відзначають День батька в різних країнах

У багатьох країнах світу День батька відзначають кожну третю неділю червня. Однак це не є глобальною нормою, і в деяких країнах свято проводиться в інші дні.

Наприклад, в Італії, Іспанії та Португалії День батька відзначається 19 березня, а в Південній Кореї є аналогічне свято, відоме як День батьків, яке відзначається 8 травня. У Фінляндії, Швеції та Естонії батьків шанують у другу неділю листопада, а у Болгарії День батька відзначається 26 грудня.

Вітання з Днем батька

Вітаю з особливим святом — Днем батька! Бути батьком це і складно, і радісно, але в будь-якому випадку, це — щастя! Бережи та цінуй свій статус. Бажаю багато сил, коштів та терпіння для виконання такої почесної ролі!

***

Любий батько, я тебе дуже люблю і поважаю. Твоя підтримка та поради завжди були для мене важливими. Ти не тільки був мені опорою, а й наставником. Ти навчив мене кататися велосипедом і досягати своїх мрій без розчарувань. Ти показав, що сім'я – це головне у житті, основа всього. Дякую тобі, любий батько. Зі святом!

***

З найкращими побажаннями до дня батька для найкращого тата на світі! Ти мій герой і приклад для наслідування. Твоя сила, терпіння та доброта завжди надихають мене. Дякую тобі за безмежне кохання та підтримку. Бажаю тобі величезного щастя та безлічі незабутніх моментів у житті. З повагою і всією моєю любов'ю.

***

Дорогий татусю! Твоя мудрість, любов і турбота – найбільший скарб для нас. Сьогодні день, щоб подякувати тобі за все, що ти для нас робиш. Щасливого Дня батька!

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉