Ціна на каву зросла на 40%, оскільки дефіцит дешевших бобів робусти підштовхнув попит на сорт арабіки, якому віддають перевагу спеціалізовані мережі.
Про це пише Bloomberg
Чашка кави стане ще дорожчою, оскільки постійні перебої з поставками призводять до найвищого рівня вартості зерен арабіки преміум-класу за 13 років.
Зростання ціни на каву набирає обертів через триваючі занепокоєння щодо найбільшої за десятиліття посухи у Бразилії, яка є найбільшим виробником. Країна завершує збір врожаю 2024-25 років, і перспективи виробництва погіршилися після того, як спека та посуха завдали шкоди полям.
«Все залежить від погоди», — сказав Кона Хаке , керівник відділу досліджень ED&F Man, вказуючи на умови в головних регіонах Бразилії, де вирощують каву, і відсутність прогнозу дощів на наступні два тижні.
Також на вартість чашки тонізуючого напою вплинула перевантаженість портів у кількох країнах, глобальна нестачі контейнерів, збої навколо Червоного моря, а також проблеми з урожаєм у В'єтнамі – ще одному лідері у виробництві кави.
У світі бренди почали підвищувати вартість напою. JM Smucker Co., чиї бренди, включаючи Folgers і Café Bustelo, домінують на домашньому ринку кави в США, підвищила ціни на початку цього літа, а минулого місяця оголосила про подальше підвищення на початку жовтня. Мережа ресторанів Pret A Manger скасувала підписку на каву у Великій Британії, яка давала клієнтам до п’яти напоїв на день.
Розвиток кави сприяє інфляції в асортименті напоїв. Ціни на апельсиновий сік також різко зросли через скорочення виробництва, а рекордне зростання ф’ючерсів на какао підвищує витрати на шоколадні напої та десерти. Тим не менш, ціни на інші основні продукти харчування, такі як зерно, залишаються низькими, що стримує загальну інфляцію продовольства.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
PUMA переосмислює гру: старт наймасштабнішої та найгучнішої кампанії року — "GO WILD"
Головна подія ресторанного бізнесу цієї весни – PRORESTO’25 в Одесі 28 квітня!