Facebook Pixel

Скільки коштують генератори та павербанки влітку 2023 року

Ціни на генератори та павербанки у липні 2023 року. Обкладинка Олександра Шатова

Ціни на генератори та павербанки у липні 2023 року. Обкладинка Олександра Шатова

Аварійні відключення світла після масованих обстрілів в Україні восени 2022 року спричинили величезний попит на пристрої для забезпечення енергонезалежності: павербанки, генератори тощо. Зараз попит та ціни на пристрої автономного енергоживлення знизилися в рази, але експерти попереджають про важку зиму. Тож час купувати павербанки та генератори саме зараз.

«Наразі нам вистачає генерації, хоча у пікові години ми імпортуємо зі Словаччини та Молдови, — написав нещодавно у своєму профілі у Фейсбук Сергій Коваленко, СЕО YASNO. — Стабілізаційних відключень не плануємо, подекуди можуть ставатися аварійні. Але зараз усе ж краще не перевіряти систему на гнучкість». Втім у коментарях до своїх постів Коваленко наголошує, що українцям варто заздалегідь підготуватися до зимових відключень.

Як змінилися ціни на генератори та павербанки влітку 2023 року

Порівняно з листопадом 2022 року попит на генератори упав у тисячі разів, повідомляють аналітики «OLX Україна». У листопаді кількість відгуків на оголошення про продаж генераторів сягала 1,1 млн, у липні 2023-го — 7 тис. Медіанна ціна генератора на маркетплейсі знизилася на 12,5% — до 200 тис. грн.

За даними Prom.ua, середній чек на електрогенератори зменшився з 25 тис. грн до 9,7 тис. грн (у 2,6 раза). При цьому попит на пристрої автономного електроживлення упав на 92%.

Середній чек на пристрої автономного живлення у липні 2023-го*

  • зарядні станції — 14,2 тис. грн;
  • електрогенератори — 9,7 тис. грн;
  • системи, що використовують сонячну енергію — 3,4 тис. грн;
  • павербанки — 2,1 тис. грн;
  • комплектуючі — 500 грн.

*За даними Prom.ua

Як змінилася кількість пропозицій генераторів та павербанків

Влітку кількість оголошень про продаж генераторів на OLX зменшилася на 43%, павербанків — лише на 12%, а пропозицій купити зарядну станцію навіть побільшало на 27%.

Нагадаємо, що під час «чорної п’ятниці» 2022 року, що припала на пік масованих обстрілів та відключень світла, українці також активно купували туристичне газове обладнання, елементи живлення, ліхтарі, їжу тривалого зберігання та свічки. Більшість із цих товарів зараз можна купити навіть дешевше, ніж під час головного розпродажу року.

Подякувати 🎉