Facebook Pixel

Радіація, йодид калію і алкоголь. Радіобіолог спростовує міфи й надає поради

Багато українців, побоюючись ядерної аварії на ЗАЕС, для захисту від радіації запаслися йодидом калію й тримають вдома ящик червоного сухого, адже з часів Чорнобиля у громадян залишилося стійке переконання, що алкоголь, начебто, виводить радиацію. Олена Паренюк, радіобіолог, старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України в інтерв’ю The Page уточнює, коли саме необхідно вживати йодид калію й спростовує міфи про радіопротекторну дію алкоголю.

«Енергоблоки зараз не генерують електроенергію й ланцюгова реакція, в процесі якої формується радіоактивний йод, не відбувається. Якщо ланцюгової реакції немає і відбувається природній розпад — йод, цезій і стронцій не формуються», — пояснює Олена Паренюк. Якщо за таких умов на ЗАЕС станеться інцидент йодид калію вживати точно не потрібно.

Але, співрозмовниця The Page попереджає, що окупанти можуть швидко запустити п’ятий енергоблок, єдиний, який залишається у стані гарячого, а не холодного зупину, й тоді ланцюгова реакція розпочнеться. Якщо за таких обставин на цьому реакторі станеться інцидент тоді потреба приймати йодид калію може виникнути.

Важливо, що в будь якому разі про необхідність застосування йодиду калію офіційно має повідомити українська влада.

У відповідь на питання, чи захищає алкоголь від радіації, Олена Паренюк надала коротку відповідь, що це уявлення не відповідає дійсності.

«Якщо розглянути питання більш детально, можна відмітити, що алкоголь допомагає при променевих ураженнях, але для цього потрібно, щоб концентрація алкоголю підвищилася в кожній клітині тіла. Але для цього потрібно випити дуже багато алкоголю й тоді є ризик померти не від променевої хвороби, а від алкогольного отруєння», — уточнила співрозмовниця The Page.

Проте, варто зауважити, що бокал улюбленого вина допоможе опанувати емоції в критичній ситуації й, врешті решт, зберегти здорову психіку.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉