Facebook Pixel

Польща продовжує торгівлю продуктами харчування з росією — деталі

Поки польські страйкарі блокують кордони з Україною і продовжується безстрокове ембарго на українську сільгосппродукцію, польський бізнес продовжує купувати російське продовольство й постачати країні-агресорці свої товари. Зокрема, мова йде про плодоовочеву продукцію.

Quote«За 2023 рік Польща напряму в росію експортувала овочів і фруктів, свіжих і перероблених, на $90 млн, а в білорусь – ще на $134 млн, — повідомляє The Page Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit. — Загалом ці обсяги складали частку менше 4% від усього польського експорту, тому відмова від російського ринку сильного удару по польській промисловості не нанесла б. Але попри підтримку України з боку польського уряду окремі компанії в Польщі вперто продовжують годувати російських убивць, повторюючи ту ж помилку, що й українці, які співпрацювали з білоруссю до 2022 року».

Для порівняння: за даними EastFruit за 2023 рік Польща поставила в Україну свіжих та перероблених овочів, картоплі, фруктів та ягід на $128 млн. Тобто обсяги імпорту такої продукції в Україну і до ворожих до західного світу країн цілковито співставні.

Проте мова йде не тільки про постачання продовольства. Адже за інформацією Євгена Кузіна, у 2023 році Польща імпортувала плодоовочевої продукції з рф та білорусі на суму $33 млн, і лише по свіжих овочах росія стала шостим найбільшим експортером у Польщу. Зокрема, співрозмовник The Page уточнює, що країна-агресорка поставила на польський ринок 22 тис. тонн ріпчастої цибулі, 8 тис. тонн тепличних огірків, 4 тис. тонн моркви тощо.

Quote«Тобто росія спочатку фактично провокує енергетичну кризу в світі, знижуючи конкурентоспроможність польських тепличних комбінатів, а потім експортує свою продукцію в Польщу. І тут виходить парадокс, адже сама Польща із цим нічого не робить і, разом із виділенням шалених коштів на підтримку України та українських біженців, продовжує фінансувати російських агресорів руками певних плодоовочевих компаній», — зазначає Євген Кузін.

Можливо, це питання буде вирішено на урядовому рівні. Адже прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск нещодавно заявив, що його країна вивчає наслідки рішення Латвії стосовно заборони імпорту російських продуктів харчування. А 4 березня 2024 року під час візиту до Литви Туск зазначив, що заборону імпорту агропродукції з росії та білорусі варто запровадити на рівні Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉