Facebook Pixel

Чи буде ДПА та НМТ у 2024 році

Випускники 9 і 11 класів не складатимуть державну підсумкову атестацію у 2024 році.

Про це під час пресконференції повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

За його словами, скасування проведення підсумкової атестації пов’язано з кількома причинами, зокрема з тим, що до 9 класу ще не дійшла реформа Нової української школи.

Quote«Ми маємо розуміти, що зараз тестування на 9 класі буде за старою програмою, тому воно не дасть того ефекту, який ми б хотіли отримати», – зазначив Винницький.

У 2024 році відбудеться пілот нового формату державної підсумкової атестації (ДПА) для 4 класів з української мови та читання і математики.

Про це на брифінгу в медіацентрі «Україна-Укрінформ» сказала директорка Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяна Вакуленко.

Quote«З наступного року ми хочемо провести пілотування, всього буде не більше 2 тис. учасників, це будуть ті заклади, які будуть готові з нам співпрацювати. Ми запропонуємо розроблені УЦОЯО матеріали і завдання і окремі рекомендації вчителям, які проходитимуть ДПА з української мови та читання і з математики. Далі зберемо інформацію, наскільки комфортно було проводити це тестування, чи виникали проблеми при роботі з тестовою інформацією. Це дозволить нам зробити крок до запровадження стандартизованої ДПА для здобувачів початкової освіти», — розповіла Вакуленко.

Вона наголосила, що це не формат ЗНО, мова йде про стандартизацію змісту і процедур проведення такого оцінювання.

Чи буде НМТ у 2024 році

2024-й буде вже третім роком, в якому Україна через повномасштабне вторгнення не може провести повноцінне зовнішнє оцінювання для вступників. Український центр оцінювання якості освіти вже відпрацював схему проведення національного мультипредметного тесту. Однак цьогоріч очікуються певні зміни.

Щоб пояснити, яким буде національний мультипредметний тест у 2024 році та що чекати вступникам, Міністерство освіти і науки України провело відкриту пресконференцію «Вступні випробування у 2024 році: чого очікувати».

Як зазначив голова Комітету освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергій Бабак, нині розробляється закон, що регулюватиме вступ у 2024 році. У законодавстві прямо вказана процедура складання зовнішнього незалежного оцінювання та механізми його реалізації. Щороку видається спеціальний закон, який визначає порядок проведення оцінювання вступників. Нині він вже перебуває на етапі реєстрації у Верховній Раді.

Основним нововведенням НМТ-2024 є тестування з 4 предметів, три з яких — українська мова, історія України та математика — є обов’язковими. Право вибору ще одного предмета лишається за вступником. Українська мова є необхідним іспитом для всіх спеціальностей, адже знання державної мови — базова навичка громадянина. Математика демонструє навички аналітичного й логічного мислення, які необхідні для подальшого навчання та розвитку.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉