Facebook Pixel

ЗНО у 2022 році скасували: як абітурієнти вступатимуть до вишів

Сьогодні, 24 березня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 7132, який передбачає скасування у 2022 році підсумкових оцінювань випускників і вступ до вишів без урахування результатів ЗНО.

«З огляду на правовий режим воєнного стану, агресивність російських військових і терористичних угруповань, пропонуємо скасувати винятково у 2022 році проведення державної підсумкової атестації (ДПА) та зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО)», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

У 2022 році вступ на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра відбуватиметься в особливому порядку, який визначить Міносвіти, йдеться в законопроєкті.

Яким буде цей порядок, наразі невідомо. Висловлюються припущення, що зарахування до університетів може проводитися за підсумками єдиного мультипредментного онлайн-тесту.

Міністр освіти Сергій Шкарлет написав у Telegram, що свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту отримають усі випускники 9 та 11 класів, незалежно від того, де вони перебувають.

Найближчим часом наказом Міністерства освіти буде затверджено методичні рекомендації з окремих питань завершення навчального року в умовах воєнного стану. Там буде роз'яснено процедуру видавання свідоцтв.

«Зокрема, порядок врегулює отримання документів тимчасово внутрішньо переміщеними особами й тими, хто виїхав за межі України», – наголосив міністр.

Подякувати 🎉