Facebook Pixel

Європа готується до суттєвого напливу біженців, якщо Росія нападе на Україну

Керівництво ЄС прогнозує, що вторгнення Росії в Україну призведе до нового напливу біженців в країни Європи. У Брюсселі розробляються плани щодо швидкого вивезення громадян ЄС із країни та розміщення десятків тисяч біженців на європейській землі, розповів віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Схінас виданню Welt.

Він запевнив, що ЄК всіляко допомагатиме країнам ЄС евакуювати своїх громадян з української території в разі надзвичайної ситуації. За його підрахунками, нині в Україні проживає близько 20 тис. громадян європейських країн. Схінас попередив, що вторгнення спровокує посилення міграційного тиску на ЄС.

Quote«За оцінками, можуть приїхати від 20 тис. до понад мільйона біженців», — зазначив віцепрезидент Єврокомісії.

Чиновник припустив, що, як і в разі з Білоруссю, Кремль може свідомо використати біженців як засіб тиску на Євросоюз.

За даними гуманітарних організацій, на які посилається NBC News, у разі нового нападу Росії українське населення, імовірно, тікатиме в найближчі Польщу, Словаччину, Угорщину та Румунію.

Quote«Ми маємо бути готові до найгіршого сценарію, і [ми] робимо кроки, щоб бути готовими до хвилі чисельністю до мільйона людей», — заявив заступник міністра внутрішніх справ Польщі Мацей Вансік.

Країни Балтії — Литва, Латвія та Естонія — також заявили, що готуються до прийняння біженців. Латвія розглядає можливість створення мережі центрів для біженців на своєму східному кордоні.

За словами експертів, уряди ЄС, США та інших країн мають надати фінансову та іншу підтримку тим державам, які нестимуть основний тягар міграції.

Контекст. Білий дім і НАТО обвинуватили Росію в збільшенні чисельності військ, зосереджених на кордоні з Україною, наступного ж дня після того, як Москва заявила, що розпочала виведення деяких своїх військових частин із регіону. У США наголошують, що ризик нападу РФ на Україну залишається дуже високий і може відбутися в найближчі декілька днів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉