Facebook Pixel

Амністія доходів: чи можна використати дані з декларації проти того, хто її подає

Чимало платників податків побоюються робити податкову амністію доходів і подавати одноразову добровільну декларацію. Чи є можливість, що слідчі, податківці та інші правоохоронці використають ці дані проти декларанта?

Державна податкова служба запевняє: цього не може бути.

Відомості, що зазначені декларантом в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках щодо декларанта, крім випадків, визначених п. 16 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України.

У ньому йдеться про те, що ані одноразові (спеціальні) добровільні декларації, ані відомості з них не можуть бути використані в розслідуваннях, перевірках і кримінальних, адміністративних та інших провадженнях.

Є декілька винятків із цього положення. Ви не зможете амністувати доходи, якщо:

  • ви є родичами I та II ступеню споріднення (батьки, подружжя, діти, брати, сестри, діди, баби, онуки) тих, хто з 1 січня 2010 року був чи є національними публічними діячами (п.37 ч.1 ст.1 закону про запобігання легалізації доходів від тероризму);
  • якщо активи, які людина хоче амністувати, були набуті в кримінальний спосіб (незаконне збагачення, ст. 3685 КК);
  • якщо активи підлягають стягненню як необґрунтовані (гл. 12 р. III ЦПК) за рішенням суду. До речі, податковий збір за спробу легалізувати такі активи вам не повернуть.

Ви можете спокійно амністувати всі власні доходи, які не набуто в сумнівний спосіб. Ані декларацію, ані дані про активи, ані збір, сплачений за подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, за законом не можна використати проти вас для проваджень про:

  • ухилення від сплати податків, єдиного податку та ЄСВ (ст. 212 і 2121 ККУ);
  • порушення порядку проведення розрахунків, валютних операцій, ведення податкового обліку, готівкових розрахунків, ухилення від сплати аліментів або утримання батьків, порушення порядку подання декларації та інші фінансові порушення, які караються штрафом у розмірі 8 — 15 неоподаткованих мінімумів (ст.1551, 162, 1621, 1631, 1632, 1634, 16315, 164, 164¹, 1642, 1651, 1666 КпАП).
Подякувати 🎉