Facebook Pixel

У НАТО готові реагувати на «незвичну концентрацію сил» Росії на українському кордоні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг визнав, що Росія стягнула до українського кордону велику кількість військ. Водночас він наголосив, що спекулювати на потенційно новому вторгненні російських сил на територію України наразі не варто.

Quote«Те, що ми бачимо зараз навколо України, — це велике нарощування російської військової могутності. Ми бачимо незвичну концентрацію сил. І ми також знаємо, що Росія й раніше демонструвала як волю, так і здатність застосовувати військову силу проти України. Ми бачили це, коли вони незаконно анексували Крим, і багато років бачили, як вони діють, підтримуючи сепаратистів на Донбасі. Тому, звісно, я вважаю, що ніхто з нас не має надто багато спекулювати з цього приводу… Ми закликаємо Росію бути прозорою у своїй військовій діяльності, знизити напруженість і запобігти будь-якій ескалації. Це чітке послання всіх союзників НАТО», — заявив він під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Брюсселі.

Столтенберг вчергове підкреслив непохитну підтримку членами НАТО української сторони та їхню готовність реагувати на агресивні дії з боку Росії. Генсек додав, що навчання країн Альянсу та його союзників у Чорноморському регіоні жодним чином не загрожують РФ.

Очільник українського МЗС наголосив, що наразі надто рано судити про плани Москви щодо України, однак зауважив, що наша країна має бути готовою до будь-якого сценарію.

Контекст. Останні кілька тижнів західні ЗМІ активно поширюють інформацію про концентрацію російських сил поблизу українського кордону. Раніше Кулеба припустив, що, стягуючи війська до українського кордону, Кремль, імовірно, шукає можливість просунутися вглиб української території.

Водночас у РФ заявили, що передислокація військової техніки й солдатів у межах країни є внутрішньою справою Росії. У Москві також наголосили, що ця інформація є «неякісними вкиданнями».

Минулого тижня президент Володимир Зеленський у відеозверненні до громадян заявив, що на восьмому році війни в появі інформації про стягування російських сил до українського кордону немає нічого нового. Він додав, що поширення таких даних «може допомогти противнику стати частиною інформаційної війни та завдати країні не меншої шкоди, ніж бойові дії».

Подякувати 🎉