Facebook Pixel

Грошей забракло: Кабмін відклав впровадження 5G в Україні

На засіданні Кабміну 4 серпня було ухвалено рішення про перенесення проведення тендера на видачу ліцензій на користування радіочастотами 5G. З жовтня цього року його перенесли на лютий 2022 року. Визначення переможців і видача ліцензій замість грудня 2021-го відбудеться у квітні 2022 року.

Причина відтермінування полягає в недостатньому бюджетному фінансуванні.

За планом у червні мали відбутися науково-дослідні роботи для визначення вартості радіочастотного ресурсу в діапазонах 700 МГц та 3400 — 3800 МГц для впровадження зв’язку 5G і визначення можливості спільного використання системи рухомого зв'язку п’ятого покоління.

Контекст. Восени 2019 року в Мінцифри розповіли, що мобільний зв’язок 5G в Україні з’явиться через три роки. У листопаді минулого року Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо впровадження в Україні системи мобільного зв'язку п'ятого покоління 5G.

The Page повідомляло про те, що впровадження 5G обійдеться мобільним операторам в $1,2 млрд.

У квітні 2019 року Південна Корея та США з різницею в кілька годин першими запустили 5G, випередивши в гонитві за новий ринок Китай і Японію. Саме тоді, але тільки в іншій точці світу (у Міннеаполісі та Чикаго), 5G достроково запустила американська компанія Verizon.

У червні 5G запустила Велика Британія. А вже в липні мережа нового покоління з'явилася в Німеччині. Також у червні держава Монако стала першою країною в Європі, повністю покритою мережею 5G.

Подякувати 🎉