Facebook Pixel

Цей день в історії. 16 квітня пала Масада і до чого тут Моссад

16 квітня у світі відзначають Всесвітній день голосу та Всесвітній день боротьби з дитячим рабством, а у США – День визволення від рабства. The Page нагадує, які історичні події відбулися 16 квітня в Україні та світі.

У 1178 році до н. е., за підрахунками вчених, Одіссей повернувся на Ітаку після 20-річного походу з Троянської війни.

15 квітня 73 року нашої ери пала юдейська фортеця Масада

У 73 році н.е. римляни захопили юдейську фортецю Масада після трьох років облоги, таким чином завершивши п’ятирічну римо-юдейську війну. Фортеця розташована на майже прямовисній скелі заввишки 400 м в Юдейській пустелі на відстані 4 км від Мертвого моря. В Масаді залишалось близько тисячі людей, включно з жінками та дітьми. Воду захисники збирали від дощів у скельні резервуари на 40 тис. куб. м.

У підсумку, через три роки облоги, римляни змогли підпалити внутрішній дерев’яний оборонний мур фортеці – і перемогли. Всі захисники Масади покінчили життя самогубством.

Тривалий час історія оборони Масади вважалася легендою, проте на її реальність вказують як єврейські і римські історичні хроніки, так і археологічні знахідки. Руїни Масади були знайдені у 1862 році, детальні розкопки почалися лише за понад сто років, у 1963-1965 роках.

Сьогодні Масада є однією з найцікавіших пам’яток римської доби в Ізраїлі та є об’єктом всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. На верхівку скелі можна дістатись фунікулером або пішки, «гадючою стежиною», якою до Масади піднімались її мешканці та яку брали в облогу римляни.

До речі, назва ізраїльської розвідки Моссад недаремно співзвучна назві фортеці Масада, яка стала символом стійкості та нескорення ворогу.

15 квітня 73 року н.е. пала юдейська фортеця Масада

15 квітня 73 року н.е. пала юдейська фортеця Масада

450 років тому, 15 квітня 1574 року, з’явилась перша документальна згадка про вертеп на українських землях, записана до Заславської замкової книги.

У 1632-му було засновано Києво-Могилянську академію.

У 1912 році американка Гаррієт Квімбі стала першою жінкою, що перелетіла Ла-Манш літаком. Квімбі була авіаторкою та журналісткою, першою з жінок у США отримала ліцензію пілота. За кілька місяців вона розбилась в авіатрощі.

У 1943-му швейцарський хімік Альберт Гофманн випадково відкрив галюциногенні властивості ЛСД – ліків, які він вивчав. За три дні він сам протестує цей ефект на собі.

У 1947 році американський фінансист і один з найвпливовіших людей у Штатах Бернард Барух вперше вжив термін «Холодна війна» для позначення відносин між СРСР і США.

15 квітня 1995-го почав діяти телефонний міжнародний код «380», який Україна першою отримала серед країн колишнього СРСР.

У 2000 році Георгій Гонгадзе та Олена Притула заснували «Українську правду», перше україномовне інтернет-видання.

15 квітня 2003 року був підписаний Афінський договір про вступ до Євросоюзу 10 нових країн. Це Мальта, Кіпр, Словенія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина і Угорщина. Він набрав чинності 1 травня 2004 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉