Сьогодні популярним трендом у всьому світі є перехід на рослинне харчування. Серед українців 11% вегетаріанців (людей, які не вживають м'ясо) та 2% веганів (не вживають будь-які продукти тваринного походження, в т. ч. м’ясо, рибу, морепродукти, яйця, молоко, мед тощо).
В якому випадку вегану слід звернутися до лікаря
З огляду на етичні, фізіологічні, економічні причини веганки та вегани уважно читають етикетки на продуктах, щоб уникнути прихованих тваринних продуктів – казеїну, сироватки, желатину, колагену чи карміну; уникають продуктів тваринного походження не тільки в їжі, а й в одязі, взутті, предметах побуту та косметиці (вовна, шкіра, хутро, замша, пух, пір’я, шовк, бджолиний віск та ін.). Тобто, веганство — спосіб життя. Але якщо ви помітили появу таких скарг:
- Слабкість та швидка втомлюваність
- Порушення уваги, людині важко сконцентруватись
- Слабкість нижніх кінцівок, затерпання кінцівок
- Запаморочення (може бути спричинене ураженням спинномозкових канатиків)
- Частий головний біль та інша неврологічна симптоматика
- Пришвидшене серцебиття
- Втрата смаку
- Втрата апетиту, схуднення
- Ламкість нігтів, волосся
- Пожовтіння склер очей, блідість шкіри
слід терміново звернутися до терапевта або вузького спеціаліста – гастроентеролога (дієтолога, нутріціолога), який за необхідності скеровує до гематолога. Справа в тому, що вітамін В12 людина отримує з печінкою (яловича та теляча), м’ясом, рибою, яйцями, твердим сиром, кисломолочними продуктами. Якщо ваш вибір – не вживати ці продукти, то необхідно проконсультуватись у лікаря щодо замісної терапії, підбору відповідних вітамінних комплексів.
Важливість вітаміну В12
Лікар має знати, що прихильники веганства нерідко досконало знають вміст різних Е-добавок, бо чимало з них мають тваринне походження. Контролювати стан свого здоров’я слід регулярно, оскільки з часом може розвинутися захворювання крові, спричинене дефіцитом вітаміну В12. Вітамін В12 потрібен для продукції еритроцитів та синтезу ДНК. В12-дефіцитна анемія – порушення продукції таких частин крові як нормобласти. На це захворювання частіше хворіють жінки.
Захворювання може бути зумовлене не лише неповноцінним харчуванням, а й наслідком інших патологій. Ось чому потрібна консультація лікаря, в першу чергу – гастроентеролога – для виключення захворювань органів шлунково-кишкового тракту (хелікобактер-асоційовані гастрити, хвороба Крона, синдром Золлінгера-Еллісона, хронічний панкреатит та порушення абсорбції (всмоктування) вітаміну В12 (аутоімунні захворювання – хвороба Аддісона-Бірмера (перніціозна анемія). В12-дефіцитна анемія часто спостерігається у пацієнтів з оперованим шлунком (після гастректомії у пацієнтів з раком шлунка, після баріатричних операцій при ожирінні та інших оперативних втручань на шлунку), а також при постійному споживанні алкогольних напоїв. Суттєвим при огляді є збирання анамнезу та виявлення генетичної схильності: якщо у родині були випадки цих патологій, то більша ймовірність їх розвитку у наступних поколінь.
Для контролю здоров'я при перебуванні на вегетаріанській чи веганській дієтах необхідно раз на рік (навіть за відсутності скарг) зробити загальний клінічний аналіз крові, визначити рівень вітаміну В12 натщесерце з венозної крові, біохімічний аналіз крові, проконсультуватися у гастроентеролога, зробити УЗД органів черевної порожнини, а також відеогастроскопію при підозрі на хронічний гастрит.
У деяких випадках можуть призначатись інші обстеження строго за показами: пункція кісткового мозку та визначення рівня ретикулоцитів (молодих еритроцитів). При дотриманні всіх рекомендації лікаря вже за 3-4 тижні пацієнт відзначає покращення самопочуття, поступово відбувається нормалізація показників крові.
Веганство й вегетаріанство в ЗСУ
Сьогодні в Україні – війна… Ми – цивілізована країна і маємо дбати про здоров'я і бажання наших захисників. Відомо, що у збройних силах США 11% військових дотримуються вегетаріанства чи веганства, водночас 63%, якби мали такий вибір, надали б перевагу цілком рослинному сухпайку (в американській армії є вегетаріанські, але не веганські опції). На жаль, в Україні ми ще не маємо такої статистики, але результати опитування засвідчили, що понад 50% опитаних погодилися з тим, що рослинна їжа більш здорова, екологічна й ефективна для підтримання фізичної енергії.
Редакція не несе відповідальності за зміст матеріалу і може не поділяти точку зору його автора