Гастро/Їжа

Не гемоглобіном єдиним: чому варто їсти гранат

Чим корисний гранат? Чи справді гранат піднімає рівень гемоглобіну? Чи випити гранатового соку те ж саме, що з'їсти гранат звичайний? Чи можна їсти гранат з кісточками? Ми готові поділитися відповідями. Спойлер: гранат користь має беззаперечну, до того ж одразу для декількох систем в організмі. І точно має стати частим гостем на вашому столі, особливо в зимовий період.

Поговоримо про цифри. Гранат калорійність має мінімальну, близько 80 калорій у 100 грамах. При цьому фрукти багаті на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. За даними американського департаменту агрокультур (USDA), в 100 грамах гранату міститься:

  • білок — 1,67
  • клітковина — 4 г
  • загальний цукор — 13,7 г
  • кальцій — 10 мг
  • залізо — 0,3 мг
  • магній — 12 мг
  • фосфор — 36 мг
  • калій — 236 мг
  • цинк — 0,35 мг
  • марганець — 0,119 мг
  • вітамін С (загальна аскорбінова кислота) — 10,2 мг
  • вітамін B6 — 0,075 мг
  • мідь — 0,158 мг

А тепер детальніше про те, що ці речовини здатні запропонувати тим, хто дбає про здоров'я. І про можливі шкідливі наслідки (все має зворотну сторону).

Гранат: користь і шкода яскравого екзота

Важлива властивість фрукта: щільна шкірка надовго консервує його біологічну цінність, тому гранат вітаміни зберігає дуже довго. Навіть серед зими ви отримуєте букет корисних речовин у їх первісному вигляді. Але у випадку граната не вітамінами єдиними — це по-перше. По-друге, що одному користь, то іншому треба вживати з обережністю.

Чим корисний гранат

Почнемо з гемоглобіну. Завдяки вмісту заліза одночасно з вмістом вітаміну С (що допомагає власне засвоєнню заліза) гранат при регулярному вживанні дійсно є одним з найкращих натуральних способів підвищення рівня гемоглобіну в крові. До того ж гранати містять вітамін B6 та мідь, що беруть участь у процесі кровотворення.

Менш загальновідома, але не менш цінна властивість — гранати багаті на антиоксиданти. Сполуки, що на клітинному рівні захищають від пошкоджень, викликаних хронічними запаленнями та вільними радикалами. Простіше кажучи, антиоксиданти захищають від передчасного старіння та сприяють регенерації клітин.

Окремо про вживання кісточок. Кісточки гранату містять фруктові кислоти, корисні жири та складні вуглеводи, що покращують роботу кишково-шлункового тракту. Але тут варто згадати і про те, як не нашкодити собі.

Чим шкідливий гранат: залежить для кого і за яких умов

Не варто вживати гранат з кісточками тим, хто має хронічні закрепи. Через високий вміст фруктових кислот проконсультуйтеся з лікарем стосовно гранатів у раціоні, якщо маєте ерозію чи виразку шлунку чи кишківника. Варто порадитись з медиками стосовно вживання гранатів та соку з них, якщо маєте проблеми з кров'яним тиском.

Обережно вживайте свіжовичавлений сік гранату. Безумовно, він є концентратом цінного набору вітамінів та антиоксидантів. Але може подразнити слизову шлунку та негативно вплинути на стан зубної емалі. Тому пийте гранатовий сік по 50-60 мл, розбавленим водою та після вживання їжі. Як вип'єте, прополощіть рот.

Що лікує гранат

При регулярному вживанні та у відповідності з показаннями гранати допоможуть:

  • поліпшити травлення, апетит і перистальтику, якщо їсти разом з кісточками (найпростіше додавати зернятка в салати);
  • боротися з запаленнями — за це відповідає вміст сполук під назвою пунікалагін з антиоксидантними та протизапальними властивостями;
  • полегшити симптоми гінгівіту, пародонтиту та стоматиту — тут спрацьовують його антисептичні властивості;
  • покращити стан при хворобах суглобів і поліпшити стан хрящової тканини;
  • принести користь серцево-судинній системі, нормалізувати кровообіг, знизити рівень «поганого» холестерину, який закупорює артерії. Над цим працюють все ті ж антиоксиданти та рослинні пігменти антоціани та антоксантини. Калій, що у великій кількості міститься в гранатах, теж активно включається в процес покращення роботи серця;
  • підтримати здоров'я сечової системи — екстракт граната в змозі допомогти сповільнити процеси утворення каменів у нирках, регулюючи концентрацію оксалатів, кальцію та фосфатів у крові;
  • здійснити загальнозміцнюючий вплив на організм та підтримати імунітет.

Погодьтеся, вичерпний перелік причин для того, щоб ароматний солодкий гранат став щоденним елементом вашого раціону.

Читати на The Page

Гастро/Їжа

Топ-5 продуктів осені: чим корисні та шкідливі ці овочі та фрукти

Гастро/Їжа

Чим корисна груша: новий погляд на фрукт, знайомий з дитинства

Гастро/Їжа

Що таке матча і чим вона корисна