Facebook Pixel

Головною загрозою держбюджету 2024 є зрив міжнародної допомоги – Железняк

Головною небезпекою для виконання державного бюджету України у 2024 році може стати зрив міжнародного фінансування через невиконання Україною зобов’язань перед партнерами.

Так для The Page ситуацію з бюджетом прокоментував заступник голови бюджетного комітету народний депутат Ярослав Железняк.

Він навіть не виключив можливості секвестру видатків держбюджету у випадку, якщо міжнародні партнери України не нададуть достатньо коштів.

Quote«Якщо будемо далі робити те, що робимо, і слухати різних не дуже чесних заступників Офісу Президента, то [може статись, що] будемо робити секвестр, тому що партнери не дадуть гроші, коли ми їх відверто кидаємо. Особливо за ініціативою деяких людей, які потім ці гроші виносять в офшори», – заявив Железняк The Page.

Нагадаємо, в понеділок, 8 вересня, уряд зареєстрував законопроєкт 10016 про поновлення податкових перевірок з 1 жовтня.

Перевірки мали повернутися з 1 липня — це один з важливих структурних маяків та зобов’язань України перед МВФ. Але у червні 2023 року в процес ухвалення законопроєкту №8401 (який ці перевірки повертав) втрутився заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма. За його ініціативою депутати без погодження з МВФ в день голосування замінили текст проєкту.

У серпні Україна вперше за 2023 рік не отримала міжнародних грантів, які зараховуються в доходи бюджету.

Зранку 15 вересня Кабмін затвердив проєкт держбюджету-2024, в якому доходна частина становитиме 1,56 трлн грн, а видатки заплановані у розмірі 3,1 трлн грн. Таким чином, дефіцит держбюджету становить близько 1,54 трлн грн. Цю різницю – майже половину видатків – уряд запланував компенсувати за рахунок міжнародної фінансової допомоги.

Точно можна сказати одне: видатків на виборчу кампанію в проєкті держбюджету-2024 не передбачено.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉