Facebook Pixel

Податкові перевірки в Україні можуть поновитися від 1 жовтня: що відомо про законопроєкт №10016

Від 1 жовтня 2023 року в Україні можуть поновитися податкові перевірки. Вони були заборонені до завершення воєнного стану на території України. Про це повідомляє голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Кабмін 5 вересня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №10016, який має скасувати мораторій на податкові перевірки. Але рішення ще мають ухвалити нардепи.

Данило Гетманцев

Данило Гетманцев — голова комітету Верховної Ради з питань податкової, митної та фінансової політики

«Маю надію, що Уряд та пан Шурма так саме весело зберуть на цей законопроект голоси в залі, як весело збивали компромісну, погоджену з МВФ норму про часткове поновлення перевірок виключно для ризикових платників, в законопроекті 8401», — зазначив Гетманцев.

The Page розбирався, що означає новий законопроєкт №10016 та до чого тут заступник голови Офісу Президента Ростислав Шурма.

Які податкові перевірки можуть поновитися з 1 жовтня 2023?

Законопроєкт має запровадити зміни до Податкового кодексу та закону про єдиний внесок на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Про це повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

У документі йдеться, що контролюючі органи влади можуть проводити планові та позапланові перевірки.

За графіком (планово) фахівці перевірятимуть:

  • Платників податків у виробництві та реалізації підакцизної продукції.
  • Платників податків у гральному бізнесі.
  • Платники податків, що надають фінансові та платіжні послуги.

Позапланові перевірки стосуються виключно платників податків, підозрюваних у порушенні закону.

Як закон №10016 може вплинути на фінансування МВФ?

Нагадаємо, що 30 червня 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8401, який частково повернув Україну до довоєнної системи оподаткування, починаючи з 1 серпня.

Що передбачає закон №8401?

  • Позапланові перевірки виключно за зверненням платника податків.
  • Документальні позапланові перевірки нерезидентів, які працюють в Україні через відокремлені підрозділи.
  • Позапланові перевірки платників податків, які виробляють і реалізують підакцизні товари або надають фінансові послуги, а також для грального бізнесу.

Стосовно переважної більшості підприємств закон №8401 не передбачає документальних перевірок.

Відновлення довоєнної системи оподаткування та перевірок вимагає МВФ — щоб збільшити надходження до держбюджету та скоротити витрати. Більше того, це один зі структурних маяків меморандуму України з МВФ. Він впливає на фінансування України EFF.

Як закон №8401 призвів до скандалу в парламенті?

Влітку 2023 року у процес ухвалення законопроєкту №8401 втрутився Ростислав Шурма. За його ініціативою депутати без погодження з МВФ в день голосування замінили текст проєкту, нагадав нардеп Ярослав Железняк.

Ярослав Железняк

Ярослав Железняк — Заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики

«Отримав інформацію з трьох джерел — у нас проблема з №8401 та меморандумом з МВФ. Якщо коротко: там не зараховують виконання структурного маяка, оскільки в останній момент була зміна редакції тексту закону, яку ніхто не погодив з МВФ».

У підсумку МВФ не зарахував виконання структурного маяка. Через це Кабміну й довелося реєструвати законопроєкт №10016.

Чи дійсно для України важлива співпраця з МВФ?

Водночас є й інший погляд на фінансування від МВФ та й взагалі на підписання Меморандуму з МВФ. Так, економіст Олександр Хмелевський вважає, що нова програма фінансування виглядає «досить дивно».

Олександр Хмелевський

Олександр Хмелевський — незалежний експерт, к.е.н.

«Україна отримує більш ніж достатньо коштів від США, ЄС та низки інших країн. Кошти МВФ були нам не потрібні, тим більше, що їх використовувати можна лише на повернення раніше взятих коштів МВФ».

А от зобов'язання, які взяла на себе Україна, негативно позначаться на економіці та соціальній сфері. Це посилить економічну кризу та подальше «зубожіння населення», переконаний експерт.

Як поновлення податкових перевірок вплине на бізнес?

На думку Хмелевського, повернення перевірок та податків боляче вдарить по українських підприємцях. На початку повномасштабної війни влада зробила крок назустріч бізнесу — скасувала перевірки та дозволила перейти на спрощену систему оподаткування.

Навіть із такими умовами багато підприємств було знищено. Одні фізично ліквідовані окупантами, а інші припинили або обмежили роботу через обстріли, блекаути, проблеми з логістикою, зниження споживчого попиту тощо. Деякі бізнеси втратили документацію через війну. Їхні склади знищили чи розграбували російські окупанти.

Quote«Війна ще триває, і всі негативні фактори, породжені нею, продовжують діяти. Тому повернення довоєнних податків та перевірок негативно позначиться на роботі підприємств. Вести належним чином облік під час війни дуже складно», — зазначив Хмелевський.

Претензій у податкової буде чимало, переконаний економіст. А тому робота багатьох підприємств буде паралізована через перевірки. Це ускладнить відновлення економіки України.

Які ще є плюси та мінуси закону №10016 для підприємців?

Адвокат з бізнес-права Богдан Янків на своєму YouTube-каналі прокоментував ймовірне поновлення податкових перевірок в Україні.

Богдан Янків

Богдан Янків — адвокат з бізнес права

«Мінус податкових перевірок полягає в тому, що їх хочуть повернути без реформи податкової. Отже, податківці зможуть зловживати своїми правами».

Перевагою для підприємців він назвав те, що вони не будуть покарані за порушення, вчинені в попередні роки. Це через те, що строк давності порушень буде вичерпано.

Чи підтримає Верховна Рада законопроєкт №10016?

Зараз у парламенті багато депутатів виступають проти ухвалення законопроєкту №10016, наголосив Хмелевський. Тому невідомо, чи вистачить голосів для ухвалення цього законопроєкту.

Раніше The Page повідомляв, що наприкінці червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8401 щодо скасування податкових пільг для бізнесу. Норма набула чинності 1 серпня 2023 року.

До останнього понад 54 тисячі українських компаній залишалися на пільговому оподаткуванні. Але, коли новий закон набув чинності, було зупинено спрощене оподаткування. Компанії та ФОП автоматично переведені на ту групу й ставку, з якої перейшли на 2%.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉