Facebook Pixel

Останній корабель залишив Україну. Чи означає це кінець Чорноморської зернової угоди

Останній корабель залишив Україну. Чи означає це кінець чорноморської зернової угоди

Останній корабель залишив Україну. Чи означає це кінець чорноморської зернової угоди

17 травня 2023 року останнє судно має вийти з порту України згідно з угодою, що дозволяє безпечний експорт українського зерна, у Чорне море, заявив представник ООН.

Минулого тижня в Стамбулі зустрілися високопосадовці росії, України, Туреччини та ООН, щоб обговорити Чорноморську угоду.

Quote«Контакти тривають на різних рівнях. Ми, вочевидь, перебуваємо на делікатній стадії», — заявив речник ООН Стефан Дюжаррік.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу минулого тижня наголосив, що вважає можливим продовжити угоду щонайменше ще на два місяці.

Україна не виключає, що «зернова угода» завершиться 18 травня, і цього тижня жодних додаткових переговорів не планує.

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Ольга Трофімцева заявила, що Україна отримує суперечливі сигнали щодо майбутнього угоди, продовження якої обговорювалося на переговорах у Туреччині минулого тижня.

Quote«Ситуація загалом після переговорів особливо не змінилася, і ми отримуємо досить суперечливу інформацію про «зернову угоду» та можливість її продовження. Вихід рф із «зернової ініціативи» можливий, але для всіх і насамперед для російської сторони це означатиме загострення ситуації, і вони ускладнять собі свою майбутню переговорну позицію», – сказала Ольга Трофімцева.
Подякувати 🎉