Facebook Pixel

Ердоган: росія погодилася залишитися в «зерновій угоді» ОНОВЛЕНО 17:14

«Зернову угоду» буде продовжено. Раніше москва неодноразово погрожувала припинити постачання продовольства Чорним морем.

Про це пише Bloomberg із посиланням на турецьких чиновників.

Оголошення очікується 17 травня, сказали посадовці, які відмовилися називати свої імена, оскільки інформація є конфіденційною.

Заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков поки що не підтвердив підписання угоди, зазначивши в смс-повідомленні, що наразі рано коментувати.

Ціни на пшеницю почали стрімко зростати, а потім впали, оскільки трейдери чекали на результат угоди. Ф'ючерси в Чикаго станом на 12:12 за лондонським часом були приблизно на 0,7% нижчими.

Оновлено о 17:14: Ердоган підтвердив продовження «зернової угоди»

Увечері 17 травня президент Туреччини Ердоган підтвердив, що угоду продовжено на 2 місяці. Про це він повідомив на власній сторінці у Twitter.

Quote«Зусиллями нашої країни, підтримкою наших російських друзів і внесками наших українських друзів було вирішено продовжити Угоду про Чорноморський зерновий коридор ще на 2 місяці», — заявив Ердоган.

Крім того, за його словами, до «зернового коридору» долучили Миколаїв.

Угода дала змогу безпечно транспортувати приблизно 30 млн тонн зернових від моменту її підписання в липні 2022 року. Це допомогло знизити світові ціни на продовольчі товари, які зросли до рекорду після російського вторгнення. Одними з найкращих напрямків для українського зерна є Китай та Іспанія.

Перевезенню зерна Чорним морем перешкоджали постійні перебої в спільній перевірці суден. Швидкість цих обстежень матиме вирішальне значення для здатності України реалізувати врожай пшениці, зібраної з липня.

Обмеження інших шляхів експорту через Європейський Союз додали проблем місцевим фермерам. Кілька східних країн ЄС вирішили обмежити торгівлю зерновими культурами з Україною, стверджуючи, що це шкодить їхнім власним виробникам.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉