Facebook Pixel

Румунія хоче обмежити імпорт українського зерна. Про заборону не йдеться

19 квітня 2023 року під час онлайн-перемовин міністр агрополітики України Микола Сольський і його румунський колега Петре Деа обговорили заходи щодо обмеження експорту зернових і олійних культур – соняшника й ріпаку, що вживатимуться для захисту румунських фермерів.

Деа заявив, що Румунія запровадить додаткові заходи безпеки — пломбування та моніторинг транспортних засобів, які прямують до третіх країн.

Quote«Румунія, як держава-член, поділяє зусилля Єврокомісії щодо підтримки України в умовах російської агресії й далі забезпечуватиме транзит зерна із цієї країни до третіх країн і традиційні торговельні шляхи», — наголосив міністр Деа.

Також українського міністра було поінформовано, що відсьогодні Румунія встановлює координований контроль ANSVSA для всіх агропродовольчих товарів, що надходять з України, безпосередньо на митниці, з відбором зразків для якісного визначення відповідно до європейського законодавства, а не в пункті призначення, як це відбувається зараз. Рішення було ухвалено з огляду на те, що в іншій європейській країні було виявлено рівні пестицидів, які перевищують ліміт, дозволений у ЄС.

Міністри домовилися про особисту зустріч у п’ятницю, 21 квітня 2023 року, у Бухаресті.

Подякувати 🎉