Facebook Pixel

ПриватБанк відстояв право власності на землю у Буковелі

Апеляційний суд Івано-Франківської області не задовольнив позов прокуратури області та залишив у власності ПриватБанку ділянку на території курортного комплексу Буковель.

Про це повідомляє пресслужба банку.

Перший заступник прокурора Івано-Франківської област від імені Держагентства лісових ресурсів України вимагав визнати недійсним державний акт на право приватної власності на земельну ділянку у 0,1930 га та повернути землю державі.

Апеляційний суд відмовився визнавати недійсним акт на право власності на земельну ділянку і закрив провадження щодо повернення ділянки у держвласність, оскільки подібні судові спори має вирішувати господарський суд.

Quote«Сьогодні ми відстояли нашу позицію, і суд закрив провадження в частині позовної вимоги до банку, з огляду на те, що господарський спір між державним ПриватБанком та Державним агентством лісових ресурсів України — непідвідомчий Яремчанському міському суду. Тільки господарський суд має розглядати цей спір», — зауважив адвокат ПриватБанку Олег Самсонович.

Які позовні справи до ПриватБанку ще чекають розгляду?

У Яремчанському міському суді на розгляді перебувають ще дві справи щодо права власності на земельні ділянки в Буковелі за позовом прокуратури Івано-Франківської області до ПриватБанку. Наступне засідання відбудеться 23 січня.

Прокуратура Івано-Франківської області намагається забрати через суд у державного ПриватБанку три ділянки в Буковелі, які, за її твердженнями, вибули з власності держави понад 20 років тому. ПриватБанк набув право власності на відповідні земельні ділянки ще до націоналізації за часів керівництва колишніх власників.

Першочергові позови прокуратури були пред'явлені у 2015 році до фізичних осіб, які, на думку прокуратури, отримали земельні ділянки на підставі підроблених рішень сільради. Лише через декілька років після ініціювання цих позовів банк був залучений до участі у цих справах як відповідач.

Що було раніше?

У грудні 2016 року після націоналізації ПриватБанку частина курорту Буковель перейшла у власність держави. До списку заарештованого майна потрапили й 15 земельних ділянок у с. Поляниця Івано-Франківської області, де є популярний курорт Буковель.

2/3 комплексу контролюють ПриватБанк та НБУ як кредитор. Решта належить засновнику курорту – компанії «Скорзонера», офіційними бенефіціарами якої є Коломойський та Боголюбов. «Скорзонера» була поручителем ПриватБанку за кредитами рефінансу.

Як забезпечення виступили, зокрема, шість іпотечних договорів із земділянками у Буковелі. Землю «Скорзонери» було заарештовано, і у вересні 2017 року Печерський райсуд також заарештував 15 ділянок у Буковелі, але вирішив приховати їхні кадастрові номери.

Раніше The Page повідомляв, що Верховний Суд поставив крапку в намаганнях ексвласників ПриватБанку оскаржити застосування «антиколомойського закону» та націоналізацію банку.

15 листопада 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив націоналізацію ПриватБанку та неможливість повернення акцій банку колишнім власникам.

Подякувати 🎉