Facebook Pixel

Зеленський запросив Маска в Україну: Хай побачить все, що тут зробила росія

Президент України Володимир Зеленський запросив американського мільярдера Ілона Маска, який останнім часом постійно опиняється в епіцентрі скандалів, відвідати Україну. Про це голова української держави заявив під час виступу по відеозвязку на саміті видання DealBook, пише The New York Times.

За словами Зеленского, Ілон Маск повинен особисто побачити руйнування в Україні, спричинені росією. Як наголосив президент України, це повинно допомогти мільярдеру зрозуміти ситуацію, перш ніж робити заяви про неї.

Quote«Якщо ви хочете зрозуміти, що тут зробила росія, приїжджайте в Україну, і ви побачите це на власні очі. Після цього ви скажете нам, як закінчити цю війну, хто почав і коли ми можемо її закінчити», — заявив Володимир Зеленський, звертаючись до Маска.

Варто зазначити, що під час виступу Зеленського відеозв’язок обірвався, й коли він відновився, ведучий пожартував, що це могла бути справа рук Маска.

Quote«Я вас чую. Найважливіше те, що містер Маск нас почує», — відповів на це Зеленський.

Контекст. На початку жовтня навколо американського мільярдера, засновника Tesla та SpaceX Ілона Маска розгорівся неймовірний скандал через його висловлювання щодо війни в Україні. Так, американець запропонував Україні віддати росії Крим, при цьому повністю забезпечивши його водопостачання, а також пообіцяти, що Україна не буде вступати в НАТО. В Україні таку заяву розцінили як пропозицію капітуляції. Декого з дипломатів це так обурило, що вони навіть послали Маска до біса.

На це бізнесмен відреагував досить бурхливо — він заявив, що більше не збирається фінансувати Starlink для України, як робив це раніше, та зажадав від Пентагону компенсації за всі попередні місяці такого фінансування. Звісно ж згодом Маск чомусь передумав, й навіть заявив, що не збирався припиняти фінансування. Однак цей скандал вже наклав відбиток на його репутацію.

Згодом стало відомо, що риторика Маска могла бути пов'язана з його побоюваннями початку ядерної війни. Адже в той час можливість застосування росією ядерної зброї в Україні обговорювалася досить часто. Й якби це сталося, партнери України не залишили б це без відповіді, тож можливість ядерного конфлікту була надто високою.

А деякі експерти наголошували, що Маск людина бізнесу, тож всі його висловлювання були зроблені не просто так, а щоб привернути до себе увагу та повпливати на ціну акцій його компаній.

Подякувати 🎉