Facebook Pixel

Зеленський в Сінгапурі закликав лідерів Азії підтримати Україну

Президент України Володимир Зеленський прилетів до Сінгапура, щоб закликати лідерів країн Азії підтримати Україну та відвідати Саміт миру в Швейцарії. Він позапланово відвідав найбільшу на континенті безпекову конференцію – форум «Діалог Шангрі-Ла» у неділю, 2 червня 2024 року, пише Reuters.

Quote«Наш досвід відновлення ефективної дипломатії привів нас до формату Глобального саміту миру. Ми переконані, що наш світ хоче бути єдиним і діяти в повній гармонії. Ми усвідомили, що нації однаково відкидають ідею того, що хтось таємно приймає рішення й нав'язує їх – потрібен відкритий та інклюзивний діалог. Ми підтвердили, що принципи й цілі Статуту ООН та міжнародних конвенцій є цілком актуальними», — заявив Зеленський.

Це другий візит українського лідера до Азії після початку повномасштабного вторгнення.

Зеленський заявив журналістам, що не зміг зустрітися з китайською делегацією на конференції та розчарований тим, що Пекін не відвідає саміт в Швейцарії.

Quote«Китай, на жаль... працює на те, щоб країни не прийшли на мирний саміт», — цитує Reuters президента України.

Що Зеленський сказав на форумі «Діалог Шангрі-Ла» у неділю, 2 червня 2024 року — відео

Своєю чергою, міністр оборони Китаю Дон Цзюнь не відповів прямо на запитання, на які дії може піти Китай для забезпечення миру в Україні: чи проведе власну мирну конференцію за участі рф та України, сказавши лише, що Китай відповідально просуває мирні переговори і «твердо стоїть на боці миру і діалогу».

Quote«Ми ніколи не постачали зброю жодній зі сторін конфлікту. Ми посилили контроль над експортом товарів подвійного призначення і ніколи не робили нічого, що могло б роздмухати вогонь», — цитує «Інтерфакс-Україна» виступ китайського міністра на конференції.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉