Facebook Pixel

Українці переплатили 460 млн грн за завищеним «зеленим» тарифом — Герус

Протягом двох перших тижнів березня споживачі електроенергії в Україні переплатили за завищеним «зеленим» тарифом 460 млн грн через те, що системний оператор «Укренерго» змушений був блокувати дешеву генерацію атомних блоків на користь сонячних і вітрових електростанцій.

«Держава відмовилася від електроенергії «Енергоатому» в обсязі 170 млн кВт*год за ціною 1,3 грн, що становить загальну суму 221 млн грн. У той же час купила ці ж 170 млн кВт*год електроенергії за «зеленим» тарифом в приватних СЕС і ВЕС за 680 млн грн. Для держави, тобто її громадян переплата склала 460 млн грн тільки за два тижні березня», — повідомив у себе в facebook Андрій Герус, народний депутат і глава «Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг».

На думку Андрія Геруса, причина сформованого перекосу лежить в площині пріоритету генерації з відновлюваних джерел. Внаслідок стрімкого зростання генерації ВДЕ і сталося обмеження роботи «Енергоатому», яке на даний момент складає -500 МВт. Обмеження діють протягом вже двох тижнів і продовжуються до цього дня. Більш того, з потеплінням ситуація може посилюватися і обмеження на вироблення «Енергоатомом» тільки зростуть.

Така ситуація, на думку Геруса, стала можливою через лобістський закон про «зелений» тариф, який був прийнятий в травні минулого року. В результаті, на законодавчому рівні були зафіксовані найвищі в Європі «зелені» тарифи в найбіднішій європейській країні.

Це спричинило вибухове зростання будівництва надлишку генеруючих потужностей сонячних і вітроелектростанцій. Особливо це стосується Півдня України, де і без того відзначається профіцит генеруючих потужностей.

Всього встановлена потужність ВДЕ в Україні за підсумками 2019 р склала близько 5 ГВт або близько 30% встановлених потужностей АЕС. Основним гравцем в сфері ВДЕ є ДТЕК-ВДЕ Ріната Ахметова. На сьогодні це найбільший виробник електроенергії з ВДЕ в Україні з часткою близько 40% з усього обсягу генерації ВДЕ. На думку керівництва компанії системна криза в енергетичній галузі України спровокована ручним регулюванням енергоринку, а також відсутністю координації роботи галузі з боку Мінекоенерго. Це і призвело до розбалансування енергосистеми України.

Контекст. «Енергоатом» подав позов проти держпідприємства «Гарантований покупець» про стягнення основного боргу та штрафних санкцій в сумі близько 3 млрд грн за відпущену в лютому 2020 року електроенергію.

Кабмін поклав на «Енергоатом» спеціальні зобов'язання для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії. Компанія реалізує майже 85% відпущеної електроенергії «Гарпоку». Це основне джерело доходу для «Енергоатому» і ключовий важіль для утримання цін на електроенергію для населення.

Як повідомлялося, головною загрозою для «Енергоатому» на сьогоднішній день є так звана «зелена енергетика» — виробники електроенергії з поновлюваних джерел енергії. Вони генерують вкрай дорогу енергію, але мають законодавчу перевагу в її реалізації. В результаті електроенергія для українців набагато дорожче, а населення очікує чергове зростання тарифів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉