Facebook Pixel

Україна та ООН розглядають тимчасовий маршрут експорту зерна Чорним морем

Україна планує створити тимчасовий маршрут експорту зерна Чорним морем після зупинення «зернової угоди» із рф. Відповідний лист надіслано Агенції судноплавства ООН. Про це повідомляє Reuters і The Guardian.

Мета рішення — посприяти розблокуванню міжнародного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. Маршрут пролягатиме через територіальні води виключної морської економічної зони Румунії, заявив виконувач обовʼязків міністра інфраструктури України Василь Шкураков.

Нагадаємо, що 17 липня російські урядовці заявили про припинення «зернової угоди». Вона дала змогу безпечно транспортувати приблизно 30 млн тонн зернових від моменту її підписання в липні 2022 року. Це допомогло знизити світові ціни на продовольчі товари, які суттєво зросли після широкомасштабного російського вторгнення.

У ніч проти 19 липня армія росії обстріляла кілька портів на Одещині та знищила 60 тис тонн українського зерна. У Міноборони рф погрожують атакувати з півночі будь-які судна, що прямують Чорним морем у порти України. Цей льтиматум діятиме з 23:00 19 липня за київським часом.

Альтернативою «зерновій угоді» для України залишається Дунайське пароплавство. За 6 місяців 2023 року дунайські порти, що розташовані на українському березі, перевантажили понад 14 млн тонн вантажів. Українське збіжжя також перевозиться залізницею до Європи.

Подякувати 🎉