Facebook Pixel

Як змінилися зарплати в Україні за рік — дослідження

Work.ua проаналізував зарплати, які пропонували роботодавці шукачам протягом року, чинники впливу на зростання зарплат, а також дізнався про фінансову задоволеність співробітників і плани бізнесу щодо перегляду зарплат у 2023 році.

У дослідженні аналітики опрацювали масив із 218 тис. вакансій, розміщених на Work.ua в період із ІІ кварталу 2022 року до ІІ кварталу 2023 року й розглянули зміну зарплат:

  • в Україні загалом;
  • у 10 найбільших містах України;
  • у 9 галузях із найбільшою кількістю вакансій на Work.ua, серед них: «Будівництво, архітектура, дизайн інтер'єру» (плюс деревообробна промисловість), «Готельно-ресторанний бізнес, туризм», «Маркетинг, реклама, PR», «Медицина та фармацевтика», «Послуги для населення та бізнесу», «Роздрібна торгівля», «Сільське господарство», «Транспорт, логістика», «Фінанси, банківська справа та бухгалтерія, аудит».

У вказаних у дослідженні зарплатах зазначено три показники: І квартиль, медіана, ІІІ квартиль. Як вважають дослідники зарплат, ці показники можуть відповідати оплаті праці молодшого спеціаліста (І квартиль), спеціаліста середнього рівня (медіана) та спеціаліста високого рівня (ІІІ квартиль).

Економічні показники та тренди

Перш ніж перейти до дослідження, подивимося, що відбувалося в країні та якою була макроекономічна ситуація протягом останнього року.

За даними Держстату, інфляція за 2022 рік склала 26,6%. НБУ очікує, що у 2023 році інфляція сповільниться до 14,8%, а у 2024 році знизиться до 9,6%.

У травні 2023 року офіційний курс долара складав 36,7 грн. Водночас Trading Economics прогнозує зростання курсу до 38,3 грн/$ у 1 кварталі 2024 року.

За даними Пенсійного фонду, у березні 2023 року середня зарплата в Україні становила 13 423,28 грн. В Інфляційному звіті, згідно з прогнозом НБУ, у 2023 році номінальна зарплата в середньому зросте на 21,9%, а у 2024 році — на 19,2%.

Війна з рф спричинила зростання рівня безробіття в Україні, який НБУ оцінив у 21,1% у 2022 році. Протягом наступних років на тлі зростання економіки рівень безробіття поступово знижуватиметься: у 2023 році — до 18,3%, у 2024 році — до 16,5%, а у 2025 році — до 14,7%.

Під час війни середня зарплата зросла на 10%.

За даними Work.ua, за проаналізований період із ІІ кварталу 2022 року до ІІ кварталу 2023 року, що збігається з повномасштабною війною з рф, середня зарплата в Україні зросла на 10% — з 15 тис. грн до 16 500 грн. Примітно, що перше підвищення зарплат зафіксовано в лютому 2023 року (+1 тис. грн до 16 тис. грн), друге — у травні (+500 грн до 16 500 грн). Зростання зарплат спостерігається за всіма квартилями, де відбулися зміни:

  • І квартиль зростання — з 11 тис. до 13 тис. грн.
  • медіана — з 15 тис. до 16 500 грн.
  • ІІІ квартиль — з 20 тис. до 23 тис. грн.

Дослідники Work.ua зазначають, що перегляд зарплат у 2023 році відбувся під час переходу ринку праці від роботодавця до шукача, коли кількість пропозицій роботи зіштовхнулася зі зниженням попиту.

Нагадаємо: під час повномасштабного вторгнення рф ринок праці України впав більш як у 10 разів і перейшов до роботодавця. Кількість вакансій на Work.ua скоротилася з понад 100 тис. у лютому 2022 року до 6 тис. вакансій у березні 2022 року. Водночас конкуренція з-поміж шукачів зросла в понад п'ять разів, коли на одну вакансію приходило понад 100 відгуків. Станом на травень 2023 року ринок праці відновився на 90%, кількість вакансій на Work.ua перевищила 90 тис. пропозицій, а конкуренція шукачів вийшла на довоєнний рівень (до 15 відгуків).

Де більше пропозицій роботи, там більше зростання зарплати

Аналіз медіани зарплат у географічному розрізі показує, що найбільше зростання відбулося в містах в центрі країни (до +17%) й особливо на заході (до +23%). Фактично там зарплати підтягнулися до рівня півдня та сходу, де оплата праці була дещо вищою, ніж загалом по Україні. Часткове зростання — на півночі: Суми (+9%), Житомир (+17%); півдні: Одеса (+7%) та центральному сході: Дніпро (+14%).

Жвавіший перегляд зарплат на заході та в центрі, найімовірніше, є наслідком релокації бізнесу та переміщення українців із прифронтових областей подалі від бойових дій у напрямку заходу. Власне, це підтверджує динаміка відновлення ринку праці за областями. Кількість вакансій у центрі України в травні 2023 року перетнула 100%, як порівняти з лютим 2022 року, а на заході — понад 130%.

Найбільше підвищення зарплат відбулося за І квартилем — подекуди на 20 — 30%. Це може свідчити про те, що роботодавці насамперед подбали про фінансову стабільність більш вразливої категорії фахівців — підтягнули дохід початківців і низькокваліфікованих представників.

Зарплата залежить від посади та міста

У десятці найпоширеніших посад в Україні найбільший відсоток зростання середньої зарплати відбувся в офіціантів (+50% — до 15 тис. грн), кухарів (+33% — до 16 тис. грн), охоронців (+33% — до 12 тис. грн) і бухгалтерів (+21% — до 17 тис. грн). Примітно, що навесні 2023 року за цими посадами спостерігався найбільший приріст вакансій. Дослідники припускають, що такий попит могло спричинити активне зростання малого бізнесу, який збільшував оплату праці для залучення працівників у великій кількості.

Хоча з-поміж водіїв зростання медіани не відбулося, проте серед представлених професій вони отримують найбільшу середню зарплату — 22 тис. грн.

Цікаво, що одне з найбільших в Україні зростань медіани зарплат було за посадою психолога (+80% — до 18 тис. грн), що свідчить про важливість цієї професії зараз. За час повномасштабного вторгнення в Україні з'явилися тисячі благодійних організацій, компанії стали піклуватися про психологічний стан співробітників, самі українці виявляють лояльніше ставлення, частіше звертаються до психологів. Високий попит на психологів призвів до стрибка зарплат фахівців.

І, звичайно, вплив міста роботи на розмір зарплати лишається актуальним, але тепер тут мається на увазі не тільки розмір міста, але і його близькість до зони бойових дій і значущість посади.

Вища конкуренція за кандидатів — вище зростання зарплат

Найбільше зростання середньої зарплати спостерігається в галузі «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» (+36% — до 15 тис. грн), «Будівельна промисловість» (+19% — до 19 тис. грн) і «Роздрібна торгівля» (+17% — до 14 тис. грн).

Зростання зарплат у цих галузях може свідчити про розвиток малого бізнесу у сфері обслуговування, популяризацію внутрішнього туризму та збільшення попиту на спеціалістів із відновлення та розбудови України через війну. До того ж «Готельно-ресторанний бізнес» і «Будівельна промисловість» належать до галузей, які за кількістю вакансій відновилися на понад 100%. Тобто тут ринок праці перенасичений пропозиціями, і щоб підігріти попит, роботодавці підвищують зарплати.

Також спостерігається зростання конкуренції за продавців-консультантів і менеджерів із продажу. Зазвичай таких фахівців бізнес потребує у великій кількості, оскільки вони складають значну частину штату компанії.

Примітно, що найвища зарплата з-поміж галузей залишається там, де зростання медіани не відбулося. Зокрема, це «Маркетинг, реклама, PR» (20 тис. грн), «Транспорт і логістика» (20 тис. грн), а також «Фінанси, банківська справа та бухгалтерія, аудит» (18 тис. грн). Ці галузі належать до тих, де відновлення ринку праці менше ніж 75%, тобто кількість пропозицій ще не зовсім задовольнила попит. Імовірно, підвищення зарплат у цих галузях ще попереду.

Що думають про зарплати роботодавці та співробітники

Згідно з опитуванням Work.ua, у якому взяли участь 550 роботодавців, 79% компаній планують підвищення зарплат у 2023 році.

Цікавою є думка співробітників щодо зарплат. За даними опитування, у якому взяли участь 1 103 респонденти, лише 11% вважають свою зарплату ідеальною. На противагу їм 28% опитаних вважають оплату праці категорично невідповідною. Крім того, низька зарплата є найвагомішим чинником, який впливає на рішення змінити роботу більше, ніж вигорання та відсутність інтересу до роботи.


Що буде із зарплатами далі

Попри війну ринок праці України й далі розвивається. У 2023 році кількість вакансій встановлює рекорди щомісяця і вже перетнула позначку 90 тис. вакансій — це 90% відновлення. Досягла довоєнного рівня й конкуренція за роботу. Усе це свідчить про повернення ринку праці до шукача, коли він обирає, де і ким працювати з огляду на рівень оплати праці.

Доповнює ситуацію брак кадрів. Експерти оцінюють дефіцит працездатного населення до 30% у зв'язку з міграцією українців за кордон і мобілізацією до лав ЗСУ. Як видно з опитування, розмір зарплати є важливим аргументом у рішенні звільнитися з компанії чи залишитися. Відповідно, це один із важелів утримання працівників у компанії.

Важливим чинником, який впливає на перегляд зарплат, є насиченість галузі вакансіями. Коли кількість вакансій у галузі досягає довоєнного рівня, роботодавці ще більше зіштовхуються з дефіцитом кваліфікованих кадрів і вдаються до перегляду зарплат.

Оскільки кількість вакансій в Україні зростає, а зарплата є інструментом не тільки утримання, але й конкуренції за шукачів, найімовірніше, роботодавці продовжать перегляд зарплат і надалі. Ймовірно, це відбудеться вже влітку, принаймні останніми місяцями цей тренд не зупиняється. З огляду на факт зростання зарплати на 10% і прогнози експертів можна очікувати подальшого збільшення рівня оплати праці.

Водночас роботодавцям варто усвідомлювати, що зарплата — не панацея. Потрібно дбати й про бренд роботодавця. Зокрема, створювати працівникам комфортні та безпечні умови, виявляти турботу, надавати підтримку, займатися навчанням і розвитком, а також впроваджувати програми з працевлаштування й адаптації ветеранів.

І наостанок: є певне упередження, що на підвищення зарплати впливає винятково роботодавець і це його зона відповідальності. Проте це двосторонній взаємовідповідальний процес. На перегляд оплати праці може впливати й співробітник, підвищуючи свою кваліфікацію, здобуваючи знання та навички, які дають змогу робити більше, швидше чи по-новому, відповідно, збільшуючи прибутковість бізнесу. Для будь-якого роботодавця це ключовий аргумент у підвищенні зарплати такому співробітнику.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉