Facebook Pixel

Який екологічний вплив матиме підрив греблі Каховської ГЕС

Підрив греблі Каховської ГЕС матиме негативні наслідки для дикої природи. Понад 5 тис. кв. км стануть зоною затоплення та зоною осушення. Про це повідомляє Українська природоохоронна група. Приблизно 1000 кв. км поверхні, яка була вкрита водами водосховища останні 68 років, тепер щонайменше 3 наступні роки буде суходолом.

Наслідки осушення внаслідок підриву Каховської ГЕС

Вплив на фауну водосховища

Каховське водосховище є одним із найбільших в Україні місць концентрації прісноводних промислових видів риб. На момент злочину у водосховищі було приблизно 43 види риби, 20 видів з яких мають промислове значення.

Усі місця нересту та основний обсяг води, що є середовищем існування риб, знищено.

Унаслідок швидкого випорожнення водосховища на осушених ділянках мілководь опиниться майже вся рибна молодь, яка приречена на загибель.

Переважну більшість риб, що залишиться, буде віднесено в море й загине в солоній воді.

На відновлення таких запасів знадобиться щонайменше 7 — 10 років.

Крім того, низка безхребетних, які складають основну тваринну біомасу водосховища, насамперед молюски, а також різні види двокрилих, що слугують кормовою базою риб, птахів, амфібій тощо, також загинуть.

Вплив підриву Каховської ГЕС на птахів

На території Каховського водосховища зникне низка видів птахів, які гніздяться в цих місцях. З-поміж них такі рідкісні види, як чапля жовта, чепура мала, колпиця, кулик-сорока, ремез звичайний та інші.

Вплив підриву Каховської ГЕС на рослинність

Унаслідок зниження води у водосховищі зникнуть водні та прибережно-водні рослини Каховського водосховища. Натомість їхнє місце займуть небезпечні чужорідні рослини: злинка канадська, амброзія полинолиста, золотарник пізній тощо.

Вплив на території природно-заповідного фонду

Принаймні 11 природоохоронних територій, що розташовані вище за Каховську греблю, постраждають через осушення. З-поміж них національні природні, заповідні урочища та ландшафтні заказники.

Вплив на природоохоронні об’єкти міжнародного значення

Наслідки теракту негативно вплинуть на території Смарагдової мережі, водно-болотні угіддя міжнародного значення Архіпелаг Великі та Малі Кучугури й Заплаву Сім Маяків.

Крім того, під вплив екологічної катастрофи потрапило 38 типів оселищ, які перебувають під охороною Бернської конвенції.

Наслідки затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС

Вплив на наземну фауну

Кількісно оцінити масштаби знищення наземної фауни неможливо, але можна констатувати, що наслідки катастрофи величезні.

Заплава річки Дніпро була заселена тваринами, які не мають дієвих механізмів порятунку від затоплення. Практично миттєве підвищення рівня води на знижених ділянках і на островах не залишає шансів більшості наземних тварин (ссавці, плазуни, комахи тощо) і колоніям більшості видів птахів.

Також відбувся катастрофічний вплив на популяції видів ссавців, що глобально вимирають. Так, затоплено 70% світової популяції мишівки Нордмана, що може призвести до її зникнення в майбутньому. Знищено до 50% популяції сліпака піщаного, до 50% ємуранчика Фальц-Фейна. Також зазнали втрат гадюка степова та полоз жовточеревий.

Вплив на рослинний світ

Територія затоплення є місцем поширення специфічної флори, з-поміж якої багато видів, що мають локальне поширення саме в цьому регіоні. Очікується, що внаслідок підтоплення загинуть сотні тисяч особин цих рослин, що складає суттєву частку їхньої загальної чисельності.

Вплив на території природно-заповідного фонду

Переважна більшість усіх природних територій, що перебувають у зоні затоплення, входять до складу природно-заповідного фонду. Унаслідок підтоплення повністю або частково постраждають 48 об’єктів, з-поміж яких:

  • 1 біосферний заповідник
  • 3 національні природні парки
  • 1 регіональний ландшафтний парк
  • 16 заказників
  • 3 заповідні урочища
  • 22 пам’ятки природи
  • 2 парки — пам’ятки садово-паркового мистецтва.

Затоплення річок

У результаті катастрофи постраждає не лише річка Дніпро, але й її притоки — Інгулець і Вірьовчина. На ранок 7 червня в цих річках спостерігається зворотна течія, що може призвести до потрапляння забрудників, піднятих течією з дна водосховища.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉