Facebook Pixel

Як громадянам зменшити суми в платіжках за світло, пояснює гендиректор Yasno Сергій Коваленко

Нові тарифи на світло змусять багатьох українців замислитися про економію електроенергії краще, ніж будь-які заклики і гасла. Сергій Коваленко, генеральний директор компанії Yasno, в інтерв`ю The Page відповів на питання, на скільки можна зменшити суму у платіжці завдяки економії.

Як на оплату електроенергії впливає використання двозонного лічильника

Перша порада від Сергія Коваленка — встановити двозонний лічильник. Адже нічний тариф на електроенергію складає 50% від звичайного.

Тарифи на електроенергію день/ніч з 1 червня 2024 року

  • 7:00 — 23:00: 4,32 грн/кВт-год;
  • 23:00 — 7:00: 2,16 грн/кВт-год.
Quote«Ми встановлюємо ці двозонні лічильники, тому я можу сказати, що реальна економія становить десь 34-36% від суми витрат, коли ми переносимо споживання на ніч. Концептуально це гарна історія з точки зору споживання у нормальній ситуації, коли вночі навантаження на систему менше. Тобто споживання вночі — це ще й користь для всієї енергосистеми», — каже Коваленко.

Для прикладу економії бюджету візьмемо орієнтовний середній обсяг місячного споживання електроенергії у одній квартирі 165 кВт, за який з однозонним лічильником до останнього підвищення тарифів доводилося сплачувати 435,60 грн, а з 1 червня — 712,80 грн. Якщо використовувати двозонний лічильник і 50% енергоспоживання перенести на нічний час, сума у платіжці зменшиться до 534,60 грн. Таким чином встановлення лічильника окупиться за 1-2 роки.

Лічильники електроенергії. Фото: Yasno

Лічильники електроенергії. Фото: Yasno

Скільки можна заощадити за рахунок економії електроенергії

Друга порада від Сергія Коваленка — не витрачати електроенергію там, де вона не потрібна. Адже підрахунки доводять, що звичайна квартира у Києві з середнім споживанням електроенергії, де мешкає чотири людини, може зменшити споживання на 20% без суттєвих цивілізаційних втрат.

Quote«Наприклад, бойлер, який зазвичай включений у розетку, працює кожну хвилину і підтримує температуру, тоді як бойлером ми користуємось, переважно двічі на день. Тобто якщо використовувати розумну розетку або налаштувати програму у своєму бойлері, як я роблю, можна включати його зранку і ввечері, коли він тобі потрібен», — пояснює Коваленко.

Якщо встановлений двозонний лічильник, розумні розетки допоможуть вмикати найбільш енергоємні пристрої, наприклад — обігрівачі, на час дії нічного тарифу.

Розумні розетки. Фото: Yasno

Розумні розетки. Фото: Yasno

Додамо, що встановлення світильників із датчиком руху, також допоможе заощаджувати електроенергію, особливо для тих, хто не має звички завжди вимикати за собою світло.

Quote«Люди, мені здається, недооцінюють свій вплив на енергосистему. Бо коли я один зменшую споживання на 90%, це буде в межах всієї енергосистеми умовний нуль. А якщо кожен з нас заощадить 2-3%, це буде суттєвий вплив», — підсумовує Коваленко.

Навіщо потрібні сонячні станції

Також Сергій Коваленко зазначив, що після підвищення тарифів на електроенергію для населення з 1 червня 2024 року всі проєкти з енергоефективності стають більш цікавими з точки зору окупності.

Адже, як стверджує Коваленко, якщо платити за електроенергію ринкову ціну, окупність сонячних панелей складає кілька років. Тим часом, коли для населення діяв тариф, суттєво нижчий за ринкові ціни, як-от 1,68 КВт-год до червня 2023 року та 2,64 КВт-год до червня 2024-го, окупність сонячних панелей сягала 15-20 років. В такий ситуації не було стимулу вкладати у це кошти, адже вони навряд чи окупляться. Тому співрозмовник The Page робить припущення, що підвищення тарифів потроху привчатиме українців економити.

Сонячні панелі на балконі київської багатоповерхівки. Фото: Depositphotos

Сонячні панелі на балконі київської багатоповерхівки. Фото: Depositphotos

Проте варто нагадати, що головним чинником, який спонукатиме вкладати гроші в ті самі сонячні панелі, є не тариф на електроенергію з 1 червня 2024 року, а дефіцит електроенергії та графіки відключення світла, які надовго залишатимуться українською реальністю.

Повне відеоінтерв’ю гендиректора Yasno Сергія Коваленко

Подякувати 🎉