Facebook Pixel

Вчені створили гібрид яловичини та рису, який може стати їжею майбутнього

Вчені створили гібрид яловичини та рису, який може стати їжею майбутнього

Вчені створили гібрид яловичини та рису, який може стати їжею майбутнього

Вчені з Університету Йонсей в Сеулі створили новий продукт харчування, що є гібридом яловичини і рису. Для цього вони взяли м'язові та жирові стовбурові клітини корів і пересадили їх прямо в зерна рису. Культивація відбувається у чашці Петрі протягом 9-11 днів. Про це пише 50 Matters.

Кінцевий продукт виглядає як не дуже апетитна рожева каша. У ній на 8% більше білка і на 7% більше жиру, ніж у звичайному рисі. Це може здатися невеликим приростом, але ці збільшення можна збільшувати в процесі культивації.

Quote«Уявіть собі, що ви отримуєте всі необхідні нам поживні речовини з білкового рису, вирощеного на клітинних культурах. Рис вже має високий рівень поживних речовин, але додавання клітин худоби може ще більше підвищити його», — говорить біомолекулярний інженер Сохьон Пак.

У нинішньому вигляді виробництво м'ясного рису (або рисового м'яса) буде менш витратним, ніж виробництво яловичини на грам білка. Також така культивація виграє з погляду шкідливих викидів.

За підрахунками вчених, виробництво гібридного рису виробляє 6,27 кг вуглекислого газу на 100 г білка. А у випадку із яловичиною це 49,89 кг на 100 г. При цьому вартість гібриду для споживача становитиме близько 15% від ціни яловичини за кілограм.

Вчені створили гібрид яловичини та рису, який може стати їжею майбутнього

Вчені створили гібрид яловичини та рису, який може стати їжею майбутнього

Зміни смакових якостей такого рису також можуть бути цікавими. Команда виявила, що яловича мускулатура та жир надають зернам різні запахи, з якими кухарям буде цікаво поекспериментувати.

У дослідників великі плани на масове використання такого продукту. Нині їм залишилося вдосконалити виробничий процес, щоб скоротити час, необхідний для виробництва.

Quote«Я не очікував, що клітини в рисі будуть так добре рости. Тепер я бачу світ можливостей для цієї гібридної їжі. Якось вона може послужити продовольчою допомогою для голодуючих, сухпайком або навіть космічною їжею», — підсумовує Сохьон Пак .
Подякувати 🎉