Вчені з Університету Йонсей в Сеулі створили новий продукт харчування, що є гібридом яловичини і рису. Для цього вони взяли м'язові та жирові стовбурові клітини корів і пересадили їх прямо в зерна рису. Культивація відбувається у чашці Петрі протягом 9-11 днів. Про це пише 50 Matters.
Кінцевий продукт виглядає як не дуже апетитна рожева каша. У ній на 8% більше білка і на 7% більше жиру, ніж у звичайному рисі. Це може здатися невеликим приростом, але ці збільшення можна збільшувати в процесі культивації.
«Уявіть собі, що ви отримуєте всі необхідні нам поживні речовини з білкового рису, вирощеного на клітинних культурах. Рис вже має високий рівень поживних речовин, але додавання клітин худоби може ще більше підвищити його», — говорить біомолекулярний інженер Сохьон Пак.
У нинішньому вигляді виробництво м'ясного рису (або рисового м'яса) буде менш витратним, ніж виробництво яловичини на грам білка. Також така культивація виграє з погляду шкідливих викидів.
За підрахунками вчених, виробництво гібридного рису виробляє 6,27 кг вуглекислого газу на 100 г білка. А у випадку із яловичиною це 49,89 кг на 100 г. При цьому вартість гібриду для споживача становитиме близько 15% від ціни яловичини за кілограм.
Зміни смакових якостей такого рису також можуть бути цікавими. Команда виявила, що яловича мускулатура та жир надають зернам різні запахи, з якими кухарям буде цікаво поекспериментувати.
У дослідників великі плани на масове використання такого продукту. Нині їм залишилося вдосконалити виробничий процес, щоб скоротити час, необхідний для виробництва.
«Я не очікував, що клітини в рисі будуть так добре рости. Тепер я бачу світ можливостей для цієї гібридної їжі. Якось вона може послужити продовольчою допомогою для голодуючих, сухпайком або навіть космічною їжею», — підсумовує Сохьон Пак .