Facebook Pixel

МОЗ: ботулізм в Україні йде від нехтування правилами обробки продуктів харчування

Поява ботулізму в Україні традиційно спричинена нехтуванням правилами обробки та вживання продуктів харчування.

Про це заявив у коментарі The Page заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, ситуацію з ботулізмом, з одного боку, не можна назвати загрозливою або критичною, адже в Україні є сироватка. З іншого боку, варто все ж таки вчасно звертатись до лікаря для діагностики цього захворювання та призначення відповідного лікування.

Де в Україні є вакцина від ботулізму

Quote«Важливо, що усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Адже успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину», — додав представник МОЗ.

За його словами, станом 6 липня в Україні наявні 216 флаконів ботулічного антитоксину (сироватки).

Quote«Найбільше сироватки у місті Києві — 28 флаконів, а також у Вінницькій та Чернігівській області – 23 та 21 відповідно. Загалом сироватка є в кожному регіоні», — пояснив Кузін.

Ботулізм: звідки береться отруєння

За словами головного державного санітарного лікаря, випадки ботулізму фіксуються в Україні щороку.

Quote«На жаль, це традиційна історія, спричинена у першу чергу нехтуванням правилами обробки та вживання продуктів харчування. Йдеться про те, що причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином», — зауважив Кузін.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, за його словами, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Окрім того, ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із вживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів, пояснили в МОЗ.

Ботулізм: перші симптоми і складні випадки

Quote«Для захисту від ботулізму рекомендую уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних та грибних консервів, консервів домашнього виробництва, якщо ви не впевнені в їхній якості або у тому, що їх правильно транспортували чи зберігали», — наголосив головний державний санітарний лікар.

Важливо знати, що перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Проте виникнути симптоми можуть і раніше, до прикладу вже через 2 години. Головне правило: чим важче захворвання, тим коротший інкубаційний період.

Серед симптомів ботулізму є:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.


Важливою ознакою хвороби є те, що симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово. Немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.

У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).

«Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів», — пояснили в МОЗ.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є найчастіше призводить до смерті при ботулізмі.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉