Facebook Pixel

Підступний ботулізм: як уникнути хвороби і вчасно її розпізнати

Алла Волоха
лікар-інфекціоніст

Харчовий ботулізм залишається однією із серйозних проблем, оскільки щороку в Україні реєструються спалахи захворювання — від 80 до 150 випадків хвороби.

Ботулізм — це серйозно, оскільки він може закінчитися летально.

Основним джерелом отруєння людини може бути їжа, законсервована в домашніх умовах: консервовані гриби, овочі, м’ясні та рибні продукти.

Утворення токсину можливе під час приготування домашніх ковбас, копченого м’яса, в’яленої риби.

Ботулінічний токсин потрапляє в організм людини з неякісно приготованою їжею, який всмоктується в кишківнику.

Ботулінічний токсин — це нейротоксин, що спричиняє гострий параліч унаслідок блокади нервово-м’язової передачі сигналу. Це найсильніша природна отрута.

Ботулізм: ознаки хвороби

Інкубаційний період (від вживання їжі до розвитку хвороби) — від 2 до 24 годин, рідко до 7 діб.

За ознаками нагадує початок кишкової інфекції: нудота, блювання, біль у животі, діарея. Температура відсутня. Швидко розвивається слабкість м’язів, сухість у роті, закрепи.

Параліч черепних нервів характеризується порушенням зору, виникає сітка або туман перед очима, опущення повік. Рано розвивається порушення ковтання та мови, захриплість голосу.

Парез (ослаблення) дихальних м’язів призводить до розладів дихання і є однією з основних причин смерті в разі захворювання на ботулізм.

Перебіг хвороби

Тяжкість хвороби залежить від кількості токсину, що потрапив у кров, а також від вчасно розпочатого лікування.

Одужують хворі повільно, упродовж 1 — 1,5 місяця. Загальна м’язова слабкість, порушення зору можуть зберігатися місяцями.

Розпізнати зараження можна за оцінкою симптомів у хворого: початок з гастроентериту, швидкий розвиток паралічів. Допомагають дані про вживання в їжу незадовго до початку захворювання продуктів домашнього приготування: консервів, ковбас, в’яленої риби.

З підозрою на отруєння варто негайно звернутися за допомогою. За ознак ботулізму якомога раніше вводять антитоксичну ботулінічну сироватку, оскільки прогноз для хворого залежить від часу її введення.

За відсутності введення сироватки смертність сягає 50%, якщо сироватку введено в першу добу – не перевищує 10%.

Ботулізм і домашня консервація: що спільного

За умов приготування домашніх консервів із грибів, овочів з герметичними кришками перед споживанням продукти треба прокип’ятити протягом 10 — 15 хвилин.

Кип’ятіння їжі впродовж 10 хвилин руйнує ботулінічний токсин. Спори бактерій гинуть під час нагрівання до 116°С.

Не варто споживати продукти з бомбажних банок (спори палички ботулізму проростають в анаеробних умовах і продукують ботулотоксин). У разі виявлення в особи ботулізму всім, хто споживав отруєну їжу, вводять антитоксичну сироватку.

Особи, що перебували в осередку інфекції, підлягають медичному спостереженню упродовж 10 — 12 днів.

Подякувати 🎉
The Page Logo
У вас є цікава колонка для The Page?
Пишіть нам: [email protected]