Facebook Pixel

В Грузії розігнали мітинги проти закону про «іноагентів»

1 травня 2024 року парламент Грузії схвалив у другому читанні законопроєкт про «іноземних агентів», який порівняли з політикою рф, що придушує інакомислення. Поліція розігнала протестувальників, які не підтримують закон, застосувавши сльозогінний газ і світлошумові гранати. Про це пише Reuters. Що відомо про протести у Грузії через закон про «іноагентів».

Щоночі протягом майже місяця все більше людей виходило на протести проти грузинського уряду, який планує ухвалити закон про «іноземних агентів». Якщо він набуде чинності, то грузинські компанії, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, повинні будуть реєструватися як агенти іноземного впливу.

Законопроєкт має пройти ще одне голосування, перш ніж стане законом.

Законопроєкт називають «російським законом», оскільки він подібний до законів, які використовували, щоб придушувати інакомислення в рф. Більшість громадян Грузії не прихильні до росії після війни між країнами у 2008-му.

Грузинське громадянське суспільство, опозиційні партії і президентка країни Саломе Зурабішвілі протистоять партії «Грузинська мрія», яка перебуває при владі і просуває законопроєкт про «іноагентів».

Наймасовіший протест проти уряду Грузії відбувся 1 травня 2024-го. За даними Міністерства охорони здоров'я Грузії, 11 осіб, у тому числі шість поліцейських, госпіталізували внаслідок протестів.

Що говорять про закон про «іноагентів» у Грузії та ЄС

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступає проти законопроєкту про «іноземних агентів». Вона закликала протестувальників виявляти стриманість. За її словами, основне завдання протестів – повалити уряд на виборах у жовтні 2024-го.

Quote«Наша доля не буде визначатися цим законом. Ця боротьба відбудеться на майбутніх парламентських виборах, після яких цей закон і багато інших будуть скасовані», – заявила Зурабішвілі.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель засудили насильство під час протестів.

ЄС надав Грузії статус кандидата у члени в грудні 2023-го. Проте у Блоці заявили, що законопроєкт про «іноагентів» може зупинити вступ Грузії до ЄС.

В Грузії протестують проти закону про «іноагентів»

В Грузії протестують проти закону про «іноагентів»

В Грузії протестують проти закону про «іноагентів»

В Грузії протестують проти закону про «іноагентів»

В Грузії протестують проти закону про «іноагентів»

В Грузії протестують проти закону про «іноагентів»

В Грузії протестують проти закону про «іноагентів» Thumb В Грузії протестують проти закону про «іноагентів» Thumb В Грузії протестують проти закону про «іноагентів» Thumb
Подякувати 🎉