Facebook Pixel

«Українська бронетехніка» Пашинського є найбільшим приватним постачальником зброї в Україні — NYT

Компанія «Українська бронетехніка», яку пов'язують з екс-нардепом Сергієм Пашинським, відзвітувала, що в 2022 році загальний обсяг її продажів перевищив $350 млн, порівняно з $2,8 млн за рік до війни.

Про це пише New York Times.

Quote«За вісімнадцять місяців компанія, пов’язана з Пашинським, стала найбільшим приватним постачальником зброї в Україні. Він купує та продає гранати, артилерійські снаряди та ракети через європейську мережу посередників», – коментує видання.

Українська влада ретельно перевіряє ціноутворення «Української бронетехніки» і фінансові відносини самого Пашинського з чиновниками з закупівель і компаніями за кордоном. Про це NYT повідомили українські посадовці, знайомі зі справою.

В серпні 2023 року слідчі СБУ обшукали офіси державної компанії.

Заради зброї для контрнаступу українська влада тимчасово забула про корупційний скандал навколо Пашинського.

Quote«Урядові чиновники припинили вносити в чорний список постачальників, які обманювали військових, і відмовилися від багатьох правил публічних закупівель, спрямованих на виявлення корисливих операцій», – пише NYT.

Джерела NYT стверджують, що компанія Пашинського має десятки мільйонів доларів поточних контрактів для Сил оборони.

Що про Пашинського говорять в Міноборони

В Міноборони розуміють ризики того, що Сергій Пашинський та подібні йому заробляють на війні.

Quote«Ми не дуже ідеалісти в цьому питанні», – заявив заступник міністра оборони Володимир Гаврилов.

Згідно з розслідуванням NYT, мережа пов’язаних з Пашинським компаній «купує зброю, продає її, потім купує її знову». З кожною транзакцією ціни зростають — як і прибутки соратників пана Пашинського — поки найбільше не заплатить кінцевий покупець, українські військові.

Як до Пашинського ставляться в США та ЄС

Чиновники в ЄС та США не люблять обговорювати пана Пашинського, щоб не підігрувати російським наративам про безнадійну корупцію українського уряду.

Проте саме повернення Пашинського до постачань є однією з причин, чому американський і британський уряди не просто передають Україні гроші, а купують та передають на них боєприпаси.

Сергій Пашинський заперечує причетність до корупційних схем

Сам Пашинський заперечує фінансову зацікавленість у збройовому бізнесі.

Українські посадовці, близькі до уряду, підтверджують, що закупки через «Українські бронетанкові технології» все ще обговорюються через Пашинського.

Quote«Він завжди піклувався про те, як організована ця компанія», — дипломатично каже Володимир Гаврилов.

Зокрема, через мережу Пашинського закуповують боєприпаси «радянських» калібрів, що залишились у країн колишнього радянського блоку, навіть у тих, що не бажають напряму продавати їх Україні, щоб не йти на конфлікт з москвою.

Сергій Пашинський заперечує причетність до переговорів про такі угоди.

Quote«Я ніколи не був і ніколи не буду втіленням чи символом корумпованої системи», — сказав він.

Він заявляє, що розслідування проти нього в 2019-му було мотивоване помилковим уявленням урядовців, що продавці зброї отримують несправедливо високі прибутки.

Що про Пашинського кажуть екс-посадовці оборонки та експерти

Експертка проєкту реформи оборонних закупівель Неллі Стельмах, в минулому — директорка департаменту держзакупівель Міноборони, згадує, що в 2015-му Пашинський наказав їй купувати паливо у обраного ним постачальника, а не у того, хто запропонував найнижчу ціну. За відмову пані Стельмах отримала «проблеми».

Айварас Абромавичус, в минулому голова наглядової ради «Укроборонпрому» та міністр економіки України, у 2019-му назвав Пашинського «тіньовим бенефіціаром» «Української бронетехніки».

Пашинський звинувачував членів антикорупційної некомерційної групи NAKO, що вони є іноземними агентами, нагадує виконавчий директор NAKO Олена Трегуб.

Юристка Секретаріату Верховної Ради Тетяна Блистів згадує, що роками за наказами Пашинського писала офіційні листи, щоб допомогти керувати його бізнесом, зокрема «Українською бронетехнікою».

Антикорупційні розслідування проти Сергія Пашинського

В 2019-му Пашинський програв вибори до парламенту. Майже одразу НАБУ почало розслідування щодо нього за звинуваченнями у зловживанні службовим становищем. Військові контракти «Української бронетехніки» загальмували.

Згодом Пашинського відправили під домашній арешт за ДТП трирічної давнини. Слідство у справі ще триває.

Проте повномасштабне вторгнення росії повернуло Пашинського до бізнесу. До нього зателефонували «зверху» та запросили на зустріч з представниками оборони...

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉