Facebook Pixel

Україна подала заявку на вступ до Транстихоокеанського партнерства

Україна подала заявку на вступ до Транстихоокеанського партнерства

Україна подала заявку на вступ до Транстихоокеанського партнерства

Україна подала офіційний запит на приєднання до Всеосяжної та прогресивної угоди про транстихоокеанське партнерство (CPTPP) до Нової Зеландії, повідомили влада Японії та Нової Зеландії в п'ятницю.

Нова Зеландія, яка виконує функції юридичного депозитарію для партнерства, отримала офіційний запит на приєднання від України 5 травня. Про це з посиланням на представника Міністерства закордонних справ Нової Зеландії повідомляє Reuters.

Наступні кроки в процесі подання заявки визначатимуть всі члени CPTPP, які мають зустрітися в новозеландському місті Окленді 16 липня, сказав речник.

Міністр економіки Японії Шігеюкі Гото заявив на регулярній пресконференції, що Японія, як член CPTPP, «має ретельно оцінити, чи Україна повністю відповідає високому рівню угоди» щодо доступу до ринку та правил.

Контекст. CPTPP включає Австралію, Бруней, Канаду, Чилі, Японію, Малайзію, Мексику, Нову Зеландію, Перу, Сінгапур і В'єтнам, а Велика Британія стала 12-ю країною-членом. Китай, Тайвань, Еквадор, Коста-Ріка та Уругвай також мають запити на приєднання.

Ні США, ні Китай не є членами цієї угоди. Китай подав заявку на вступ у 2021 році. США раніше були в цьому блоці, але у 2017 році адміністрація президента Трампа вирішила вийти із цієї угоди.

Президент України підписав розпорядження про участь у в переговорах щодо приєднання до Всеосяжної та прогресивної угоди про Транстихоокеанське партнерство 1 травня цього року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉