Facebook Pixel

Французька бронетехніка та засоби ППО для України: підсумки візиту Зеленського до Парижа

Франція надасть Україні десятки одиниць бронетехніки та засоби ППО, допоможе Києву з підготовкою військових і сприятиме міжнародному тиску на рф.

Про це йдеться в спільній українсько-французькій декларації, підписаній президентами двох країн Володимиром Зеленським і Емманюелем Макроном під час їхньої зустрічі 14 травня в Парижі.

Нова партія військової допомоги Франції

Найближчими тижнями Франція підготує й оснастить кілька батальйонів ЗСУ десятками бронемашин і легких танків, включно з AMX-10RC. Також Париж допоможе Києву в зміцненні протиповітряної оборони, щоб убезпечити населення України від ударів рф.

Quote«Військова підтримка, яку Франція надає Україні з початку війни, триватиме. Готуються нові пакети військової допомоги з огляду на найнагальніші потреби України для зміцнення її обороноздатності», — йдеться в документі.

Французька сторона підкреслила, що вона не тільки робить власний внесок, але й бере участь у заходах ЄС і НАТО з надання військової допомоги Україні та підготовки українських військових.

Що відомо про броньовики AMX-10 RC

AMX-10 RC (фр. Roues-Canon, буквально «колісна гармата») — французька бойова броньована машина виробництва GIAT Industries для розвідувальних цілей.

17-тонний броньовик із протимінним комплектом 22 тонни та формулою 6×6 має запас ходу 800 км і розвиває швидкість до 85 км/год. Це дає змогу триматися нарівні з колісними машинами полку Сил швидкого реагування або, наприклад, легкої техніки Іноземного легіону.

У 2010 році компанія Nexter завершила модернізацію 256 машин AMX-10 RC, що включала, зокрема, інтеграцію різних систем і встановлення додаткової броні, активного самозахисту від інфрачервоних ракет, системи управління полем бою SIT V1, пускові установки димових гранат Galix, зміну захисту ЗМУ та вдосконалення підвіски, а також коробки передач і тактичного зв'язку.

Переваги AMX-10 RC на полі бою

Після зіткнення з реаліями бойових дій AMX-10 RC отримав модернізацію у вигляді сталевих накладок. Тепер бронеавтомобіль тримає в лоб до 25 мм, але втратив здатність до амфібійності.

105 мм знаряддя, маневреність і хороші засоби спостереження – головний козир бронеавтомобіля.

Командир має 8-кратний приціл, який дає змогу повертати башту та вказувати пріоритетні цілі навіднику. І в командира, і в стрільця є нічний канал — тепловізори можуть упізнавати техніку супротивника до 4 км.

Оперені вольфрамові «ломи» останніх версій можуть пробивати 365 мм гомогенної броні та перше покоління динамічного захисту.

Зброя в AMX-10 RC нарізна, а отже, досить точна.

Фінансова та гуманітарна допомога Франції

Крім військової, Франція також надає Україні фінансову та гуманітарну допомогу, йдеться в спільній заяві президентів. Зокрема, Париж передав Києву дві мобільні ДНК-лабораторії «для зміцнення здатності України розслідувати військові злочини рф».

У декларації наголошується на «твердій прихильності» сторін до притягнення до відповідальності військових злочинців. Для цього триватиме розроблення міжнародних механізмів.

Контекст. Напередодні історичні рішення щодо військової допомоги Україні ухвалили Німеччина та Швейцарія.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉