Facebook Pixel

У Керчі ЗСУ атакували SCALP окупований завод «Залив» олігарха Жеваго: ВІДЕО. Оновлено о 09:17

Українські війська ввечері 4 листопада здійснили ракетну атаку по тимчасово окупованому суднобудівельному заводу «Залив» у Керчі. Ціллю був малий ракетний корабель рф «Аскольд», що несе ракети «Калібр». Юридично підприємство досі належить олігарху Костянтину Жеваго.

Про це пише командувач ПВО Микола ОЛЕЩУК, СтратКом ЗСУ, місцеві телеграм-канали.

За словами командувача українською ПВО, ЗСУ атакувала ворожий об'єкт французькими ракетами SCALP. Метою ЗСУ був малий ракетний корабель рф «Аскольд». Інформацію про точні втрати російської армії та флоту невідомі.

Оновлено о 09:17:Пізніше Олещук підтвердив, що «Аскольд» отримав пошкодження.

Quote«Сподіваюся, ще один плавзасіб пішов услід за «москвою»! А поки чекаємо офіційного підтвердження результатів, вкотре подякую пілотам тактичної авіації Повітряних сил за успішні удари крилатими ракетами по інфраструктурі суднобудівного заводу «Залив» у Керчі, де стояв один із найсучасніших кораблів чф рф – носій крилатих ракет «Калібр». Молодці, немов SCALPелем пройшлись! Також дякую зенітникам повітряного командування «Схід» за збиті «Іскандери», що летіли у відповідь. Працюємо далі! Разом – до перемоги!» — прокоментував удар Микола Олещук.

Відео: 4 листопада 2023 року атака на завод «Залив» Жеваго у Керчі

Your browser doesn't support HTML5 video.

Як завод «Залив» Жеваго був окупований росією

З 2006 року по сьогодні власником заводу є ПАТ «СУДНОБУДІВНИЙ ЗАВОД «ЗАЛИВ». Останнім володіють британські FORTH ASSET MANAGEMENT LIMITED (49,73%), LAVOY ALLIANCE LIMITED (9,38%), MULREADY VENTURES LIMITED (9.79%) та Мукачівський завод «Точприлад». Всі компанії, за даними Youcontrol, належать олігарху Костянтину Жеваго.

При Жеваго завод розвивався. У 2006 році обсяги виробництва зросли у 2,3 раза – до 125,9 млн грн; чистий дохід від реалізації продукції скоротився в 1,9 раза — до 55,59 млн грн, чистий збиток — у дев'ять разів, до 2,2 млн грн. У 2007 році завод підписує контракт з компанією Damen Shipyard Bergum і починає будівництво серії з 10 контейнеровозів 7200 DWT.

У 2011 році завод завершив будівництво судна Polarcus Adira на замовлення норвезької компанії Ulstein. Судно стало сьомим, яке завод «Затока» збудував у рамках співпраці з норвезькою компанією.

У липні 2013 року завод підписав угоду про купівлю норвезьких верфей Fosen та BMV, що належать норвезькій суднобудівній компанії Bergen Group ASA, з утворенням компанії NorYards AS. Угода була здійснена між люксембурзькою компанією Calexco S.a.r.l., що належить Жеваго, при цьому частка «Затоки»/Calexco в NorYards AS склала 51% , Calexo також отримала опціон на придбання частки Bergen Group в NorYards AS .

Однак у 2014 році, після анексії росією Криму, ситуація змінилася. Так званий уряд Криму пропонував Жеваго продати підприємство, але він відмовився. 24 серпня за участі так званої «самооборони Криму» та представників Зеленодольсього суднобудівельного заводу «Залив» був силою захоплений, а керівництво підприємства розігнано.

З 2016 року на заводі почали будувати військові кораблі чорноморського флоту рф. Зокрема тоді були закладені малі ракетні кораблі «Циклон» та «Аскольд», завершені у 2020 році. З 2020 року він почав будувати десантні та авіанесущі кораблі.

З 2016 року завод під санкціями США, з 2018 – ЄС, з 2019 року – України та Канади. «Залив» брав участь зокрема у будівництві залізничної колії для Кримського мосту.

Нагадаємо, що у середу, 18 жовтня, у тимчасово окупованому Севастополі стався потужний вибух, який було чути у всьому місті. Попередньо ракета потрапила у селище Сахарна Головка.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉