Facebook Pixel

США наклали санкції на Boeing за зливи щодо розслідування про поломку літака 737 Max 9

Американські слідчі наклали санкції на Boeing за розголошення інформації про федеральне розслідування вибуху дверної заглушки літака Boeing 737 Max 9. Про це пише AP.

За що слідчі США наклали санкції на компанію Boeing

За заявою Національною ради з безпеки на транспорті (NTSB), компанія Boeing «відверто порушила» правила розслідування агентства, а також підписану угоду, коли надала ЗМІ закриту інформацію про розслідування і спекулювала щодо можливих причин вибуху дверної заглушки у пасажирському літаку Boeing 737 Max 9.

5 січня 2024 року під час інциденту в Портленді, штат Орегон, панель, що закривала простір для додаткових аварійних дверей, відлетіла від літака Max 9 авіаліній Alaska Airlines. Пілоти змогли безпечно приземлитися, ніхто не постраждав.

NTSB повідомила, що під час брифінгу для ЗМІ керівник компанії Boeing надав журналістам непублічну інформацію про розслідування інциденту з Alaska Airlines, яку агентство не перевірило та не дозволило оприлюднити.

Quote«Ми приносимо свої вибачення NTSB і готові відповісти на будь-які запитання, поки агентство продовжує розслідування», – йдеться в повідомленні Boeing.

У NTSB заявили, що Boeing більше не матиме інформації про розслідування інциденту з Alaska Airlines, але збереже свій статус сторони розслідування. Водночас NTSB не може оштрафувати Boeing, оскільки не має правоохоронних повноважень.

Що відомо про скандали з авіакомпанією Boeing

У травні 2024 року Міністерство юстиції США повідомило федеральному судді, що Boeing порушив угоду, яка дозволила компанії уникнути кримінального переслідування після двох смертельних катастроф за участю її літака 737 Max.

Після того, як автокатастрофах загинуло 346 людей, коли у 2018-му в Індонезії та в 2019-му в Ефіопії розбилися літаки серії Max, Федеральне авіаційне управління та інші регуляторні органи США призупинили польоти літаків у всьому світі більше ніж на півтора року. Зараз Мін'юст США вирішує, чи висувати звинувачення проти Boeing.

Компанія Boeing останнім часом перебуває під пильною увагою. У червні 2024 року стало відомо, що Boeing досліджує нову проблему якості літака 787 Dreamliner після того, як було виявлено, що сотні кріпильних елементів неправильно встановили на корпусах деяких недоставлених літаків.

До цього 30 квітня стало відомо, що помер вже другий інформатор, який повідомляв про дефекти виробництва літаків Boeing моделі 737 MAX.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉