Facebook Pixel

США можуть виділити Україні від $50 до $100 млрд — WSJ

Американські сенатори з обох партій заявили, що намагатимуться якнайшвидше ухвалити річний пакет допомоги для України, який оцінюється від $50 до $100 млрд.

Про це пише The Wall Street Journal.

Це значно більше за запит президента США Джо Байдена у серпні. Тоді він просив $24 млрд додаткової допомоги, що викликало опозицію з боку багатьох республіканців.

Сенатори кажуть, що річного пакета допомоги вистачить до виборів президента США у листопаді 2024 року. Також це надішле сигнал світові, що криза в Палаті представників не завадить довгостроковій підтримці Україні.

Проукраїнські сенатори також кажуть, що проголосувати один великий пакет значно легше, ніж кілька дрібних. Особливо це стосується республіканців, які перебувають під тиском своїх виборців.

Quote«Я хочу допомогти їм [українцям] пройти наступний бойовий сезон, наступний рік, щоб росіяни зрозуміли, що для них все стає лише гірше», — заявив сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Голосування за річний пакет допомоги від США відбудеться в найближчий місяць

Голосування за новий пакет підтримки може відбутися між 16 жовтня та 17 листопада. Проукраїнські сенатори налаштовані оптимістично щодо цього питання.

Quote«Думки багатьох з нас тут сходяться: замість надання невеликих шматочків, що стає дедалі важче, давайте будемо відвертими з людьми, що це довгострокова потреба. [...] Ми вважаємо, що у нас є голоси в обох палатах, щоб це зробити», — сказав сенатор-демократ Тім Кейн.

Проукраїнські республіканці в Палаті представників США також підтримують цей підхід. Конгресмен Майкл МакКол заявив, що вони разом з колишнім спікером Кевіном Маккарті мали зустріч з радником Білого дому з національної безпеки Джейком Салліваном. Там вони просували цю ідею, щоб «надати українцям відчуття впевненості».

Однак МакКол зазначив, що відставка спікера ускладнила цей процес. Також невідомо, чи знайде пропозиція підтримку у Палаті представників серед республіканців та яких поступок вони вимагатимуть.

Нагадаємо, у жовтні Палата представників США ухвалила тимчасовий бюджет задля уникнення шатдауну. Він не передбачає фінансової підтримки України.

Подякувати 🎉