Facebook Pixel

Біля половини придбаної безготівковими каналами валюти пізніше знімається готівкою — банкіри

Представники банківського сектору, опитані The Page, розповідають про досить жвавий попит серед громадян на купівлю безготівкової валюти. Нагадаємо, така можливість знову з’явилась у фізосіб з 29 серпня 2023 року після призупинення, що тривало від початку повномасштабного вторгнення росії. Проте для таких операцій нині діє обмеження в еквіваленті 50 тис. грн на місяць в одному банку.

Восени 2023 року українці знову можуть купити валюту онлайн. Фото: Pixels

Восени 2023 року українці знову можуть купити валюту онлайн. Фото: Pixels

Quote«Час від часу денні обсяги [купівлі безготівкової валюти фізособами] навіть сягають 50-70% від показників готівкового ринку. Звісно, таке відбувається нечасто і зазвичай співпадає з періодами масових виплат зарплат українцям. У порівнянні з середніми показниками літа, коли в день через єдиний на той час безготівковий канал [з подальшим розміщенням на депозит] українці купували $3-5 млн, сучасні показники на рівні $15-25 млн виглядають дуже впевнено», — розповідає Анна Золотько.

На думку співрозмовниці The Page, валюту таким чином можуть купувати не лише звичайні українці, а й гравці тіньового бізнесу. Також є попит і від тих, хто намагається заробити на різниці між готівковим та безготівковим курсами. Адже картковий курс покупки долара в більшості банків нижчий за готівковий. До того ж схильність до зберігання доларових купюр «під матрацом» серед українців, вочевидь, є непереборною. Через це безготівкова валюта так чи інакше перетікає на готівковий ринок.

Quote«Приблизно половина придбаної безготівковими каналами валюти пізніше знімається готівкою, — розповідає Золотько. — Це стосується як «депозитного» інструменту, так і купівлі онлайн. Тобто можна говорити, що чистий безготівковий попит становить лише $8-12 млн на день. Навіть з урахуванням тих, хто виїхав за кордон, відкидаючи непрацездатних українців, за таких обсягів йдеться про безготівковий попит на рівні $30-50 на місяць на одного українця, що майже в тридцять разів менше за дозволений ліміт».
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉