Facebook Pixel

Чи підвищують зарплати роботодавці у 2023 році, розповідає нове дослідження ринку праці

Про підвищення рівня заробітної плати протягом 2023 року повідомили 76% представників бізнесу — учасників нового дослідження ринку праці, яке провела Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) в партнерстві з Тетяною Пашкіною, експерткою з аналітики ринку праці. The Page розповідає про найцікавіші висновки опитування.

Як змінилися зарплати в Україні у 2023 році і чого чекати у 2024-му

Зарплати опитані ЄБА компанії у 2023 році підвищували наступним чином:

  • менше ніж на 10%: 8%;
  • на 10-15%: 47%;
  • на 15-20%: 26%;
  • більше ніж на 20%: 8%.

Тим часом лише 4% респондентів повідомили про замороження бонусів та преміальних виплат, а 1,5% — про зменшення рівня зарплат. Позитивні тенденції мають продовжуватись — 93% респондентів підтвердили, що в їхніх компаніях у 2024 році заплановане підвищення зарплати.

Інфографіка Європейської бізнес асоціації

Інфографіка Європейської бізнес асоціації

Що відбувається з соціальними пакетами співробітників у 2023 році

Відповідно до висновків дослідження, біля половини роботодавців (53%) надають працівникам психологічну підтримку, а майже половина (47%) організовує для працівників освітні курси. Тим часом працівники теж намагаються себе підтримувати — працюють з психологами, малюють, вивчають історію, практикують йогу, волонтерять тощо.

The Page у нещодавньому огляді соціальних пакетів українських роботодавців також доходить висновку, що зараз у компаній в пріоритеті психологічна допомога та фінансова підтримка співробітників у складних життєвих обставинах.

Quote«Наразі для великих та середніх підприємств найкращим мотиваційним пакетом є турбота про колектив. Деякі компанії фінансово підтримують сім'ї співробітників, що пішли на фронт, інші забезпечують віддалену команду житлом, або навіть надають «фінансову подушку» у вигляді щомісячної виплати дітям, чиї батьки загинули на фронті. Безпека та турбота про людей є найкращим мотиватором під час війни», — зазначила в коментарі The Page Алла Мартинова, керуюча партнерка компанії Leader Group.
Зараз психологічна підтримка працівників стає більш розповсюдженою, ніж до повномасштабного вторгнення. Фото: Pixels

Зараз психологічна підтримка працівників стає більш розповсюдженою, ніж до повномасштабного вторгнення. Фото: Pixels

Як українські роботодавці ставляться до віддаленої роботи у 2023 році

Про можливість працювати в компанії дистанційно повідомили 61% учасників дослідження. З них 28% стверджують, що така опція доступна всім працівникам, а 11% виключають таку можливість взагалі. Зокрема, до категорій працівників, які не мають можливості працювати дистанційно, автори дослідження віднесли співробітників складу, виробництва, торгових точок, банків, лікарень та ін.

Співробітники цінують можливість працювати дома. Фото: Pixels

Співробітники цінують можливість працювати дома. Фото: Pixels

Віддалена або гібридна модель роботи стала розповсюдженою в Україні під час епідемії коронавірусу. Ця практика стала у пригоді під час повномасштабного вторгнення і допомогла бізнесам вистояти. А нині можливість працювати дистанційно стає для співробітників важливою перевагою роботодавця.

Цікаво, що майже половина учасників дослідження ЄБА (49%) повідомили, що їхня компанія найближчим часом не планує повертати працівників до офісу. Проте 34% зазначили, що збираються повернути до офісу всіх працівників.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉