Facebook Pixel

Один психолог на тисячі дітей. Що не так з психологічною службою у школах, пояснює освітній омбудсмен

Як зазначив у інтерв’ю The Page освітній омбудсмен Сергій Горбачов, психологічна підтримка в українській школі зараз відчутно просідає, попри велику кількість правильних і корисних розробок.

Головною проблемою організації психологічної служби у школі є банальна нестача психологів. Як зазначає Горбачов, в Україні залишається чинним наказ МОН №1205 від 06.12.2010 «Про затвердження Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти», відповідно до якого один психолог має бути в сільській школі від 300 дітей, у міській — від 700. Тобто скільки б не було учнів у школі — хоч 700, хоч 1700, психолог передбачений лише один.

«Ми давно вимагаємо внесення змін в цей наказ, щоб привести кількість психологів у відповідність до кількості дітей або хоча б класів у школі. Але тут усе впирається у відсутність грошей у бюджеті для фінансування цих потреб», — зазначає Сергій Горбачов.

Потреба у шкільних психологах є значною. Адже в навчальному році 2022-2023 в Україні функціонувало 12 976 середніх шкіл, де навчалося більше 4 млн дітей.

Нагадаємо, під час вступної кампанії 2023 року психологія увійшла до числа найбільш затребуваних спеціальностей серед вступників. Зі свого боку, уряд збільшив кількість бюджетних місць для підготовки психологів. «Абітурієнти, які вступають на психологію, обирають правильний напрямок. Але питання у тому, чи прийдуть ці люди після отримання освіти працювати в школи»? — коментує тенденцію Сергій Горбачов.

Вочевидь, потенційних кандидатів на посаду шкільного психолога може відлякати низький рівень зарплат. Адже в таких вакансіях, розміщених в інтернеті, зараз обіцяють винагороду біля 8-16 тис. грн.

Проте, в Україні є ініціативи щодо покращення кваліфікації викладачів в напрямку психології. За словами Горбачова, навесні 2023 року до Закону України «Про повну загальну середню освіту» було внесено зміни, які передбачають, що вчитель не менше 10% від загальної кількості годин підвищення кваліфікації має приділяти вдосконаленню знань, умінь і практичних навичок у питанні надання психологічної підтримки учасникам освітнього процесу. Оскільки за п’ять років загальна кількість годин, витрачених на вдосконалення знань, має становити 150, з них психології доведеться присвятити не менше 15 годин.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉