СБУ обшукала проросійський «Союз православних журналістів»

СБУ обшукало проросійський «Союз православних журналістів»

Співробітники Служби безпеки України нейтралізували у Києві злочинну організацію, яка здійснювала інформаційні диверсії на замовлення ФСБ. За даними слідчих, організація діяла при УПЦ (МП) та продукувала проросійські наративи, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні та розпалити релігійну ворожнечу. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, координатором медійної мережі в Україні був затриманий СБУ клірик. Він відповідав за поширення матеріалів, в яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України.

«Союз православних журналістів» поширював дописи та відеосюжети, у яких виправдовували розпочату росією війну проти України, а також підбурювали до міжконфесійної ворожнечі. Фігурант особисто інструктував «виконавців» – інших учасників злочинної організації, які діяли під виглядом «політекспертів» і готували провокативні дописи та відеосюжети. Підготовлений контент публікували у десятках підконтрольних Telegram-каналів та YouTube, а також на сторінках у Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ (МП).

СБУ обшукало проросійський «Союз православних журналістів»

«Одразу після оприлюднення замовних матеріалів їх миттєво підхоплювали центральні телеканали та інтернет-видання Росії для поширення фейків про Україну. Здійснюючи інформатаки, ворог сподівався не лише розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні, але й дискредитувати нашу державу на міжнародній арені, особливо перед західними партнерами», – йдеться у повідомленні.

СБУ викрила понад 15 учасників угруповання та затримала чотирьох ключових фігурантів. Серед них – один з очільників київського храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби. Під час обшуків за місцями перебування фігурантів у Києві правоохоронці вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

СБУ обшукало проросійський «Союз православних журналістів»

Чотирьом затриманим слідчі повідомили про підозри за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації);
  • ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою);
  • чч. 1, 2 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України).

Наразі правоохоронці вирішують питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу – тримання під вартою. Зловмисникам загрожує довічне позбавлення волі.

Прибічники «СПЖ» блискавично розпочали інформаційну атаку, звинувачуючи СБУ в упередженості до «захисників канонічного православ’я».

СБУ обшукало проросійський «Союз православних журналістів»

У СБУ зазначили, що наразі це одна із найбільших мереж фсб, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також – постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ рф, які одразу підхоплювали «потрібний» контент.

Читати на The Page